Sistem Aduan JKR: Cara Membuat Aduan dan Jenis Aduan yang Diterima

Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia adalah agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam menyediakan dan menguruskan infrastruktur negara. JKR menyediakan sistem aduan untuk orang ramai untuk membuat aduan berkaitan dengan tindakan dan keputusan pentadbiran agensi-agensi Kerajaan Malaysia di peringkat persekutuan, negeri dan tempatan (kecuali di Sabah dan Sarawak hanya di peringkat persekutuan) untuk menentukan sama ada tindakan itu salah, tidak adil atau tidak mengikut lunas undang-undang.

Jenis Aduan yang Diterima oleh JKR

JKR menerima jenis aduan berikut:

 1. Kelewatan atau Tiada Tindakan Aduan berkaitan dengan kelewatan dalam mengambil tindakan atau ketidakmampuan agensi untuk mengambil tindakan dalam hal-hal tertentu.
 2. Tindakan Tidak Adil Aduan berkaitan dengan tindakan yang tidak adil atau diskriminatif oleh agensi.
 3. Kepincangan Dasar dan Kelemahan Undang-undang Aduan berkaitan dengan kekurangan dalam dasar dan undang-undang oleh agensi.
 4. Kekurangan Kemudahan Awam Aduan berkaitan dengan kekurangan dalam kemudahan awam seperti jalan, jambatan, bangunan dan sebagainya.
 5. Salah Guna Kuasa/Penyelewengan Aduan berkaitan dengan salahguna kuasa atau penyelewengan oleh pegawai agensi.
 6. Salah Laku Anggota Awam Aduan berkaitan dengan salah laku anggota awam seperti mencuri, merompak, menipu, dan sebagainya.
 7. Kegagalan Mengikut Prosedur Aduan berkaitan dengan kegagalan oleh agensi dalam mengikut prosedur yang ditetapkan.
 8. Kegagalan Penguatkuasaan Aduan berkaitan dengan kegagalan oleh agensi dalam melaksanakan tugas penguatkuasaan undang-undang.
 9. Kualiti Perkhidmatan yang Tidak Memuaskan Aduan berkaitan dengan kualiti perkhidmatan yang tidak memuaskan oleh agensi.

Cara Membuat Aduan kepada JKR

Anda boleh membuat aduan kepada JKR melalui pelbagai cara seperti telefon, hadir sendiri, menulis surat, faks, laman web mereka, dan semasa program-program bertemu orang ramai.

BACA JUGA:  Semakan Kad Hijau CIDB Secara Online

Bagi aduan secara online, ianya boleh dibuat dengan melayari: https://jkr.spab.gov.my/eApps/system/index.do

Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat aduan:

 1. Masukkan maklumat yang mencukupi dalam aduan anda untuk membolehkan JKR menilai kedudukannya dan cara terbaik untuk membantu. JKR menggalakkan pengadu membekalkan maklumat-maklumat peribadi termasuk nama, alamat untuk dihubungi dan nombor telefon untuk membolehkan mereka melaporkan perkembangan siasatan.
 2. Beritahu JKR dengan jelas apa yang anda mahu mereka siasat. Berikan sebanyak mungkin maklumat termasuk salinan-salinan surat atau dokumen yang menunjukkan anda telah berusaha menyelesaikan aduan itu dengan agensi berkenaan. Beritahu kami hasil yang dikehendaki, sama ada anda memerlukan maklumat, penjelasan, tindakan atau pemulihan. Kami akan memberi tahu anda keputusan siasatan kami dan jika aduan anda disahkan, kami akan mengambil tindakan yang sesuai untuk memperbaiki keadaan. Sekiranya aduan anda tidak berjaya diselesaikan oleh Jabatan Kerja Raya, kami akan memberitahu anda cara-cara lain untuk menyelesaikan isu tersebut.