Sistem Adu@KL: Aduan Isu-isu Awam ke DBKL Secara Online

Posted on

Informasi

Sistem Adu@KL: Melaporkan Isu-isu Awam ke DBKL dengan Mudah

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah melancarkan sistem aduan baru yang dikenali sebagai Adu@KL. Sistem ini membolehkan orang ramai melaporkan isu-isu awam yang berkaitan dengan kawasan yang ditadbir oleh DBKL. Sistem aduan ini memudahkan orang ramai untuk melaporkan isu-isu yang berkaitan dengan kesihatan awam, kebersihan, keamanan, dan kebisingan.

Namun, orang awam perlu diingatkan bahawa penggunaan sistem Adu@KL haruslah selaras dengan undang-undang dan etika yang betul. DBKL telah memberikan peringatan bahawa penggunaan komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam, menganiaya, dan menghina tidak akan ditoleransi dan tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka yang melakukan kesalahan tersebut.

Sistem Adu@KL Aduan Online

Sebarang aduan, cadangan, permintaan atau komunikasi yang melibatkan isu-isu yang telah ditentukan oleh DBKL seperti sampah, semak samun, kekotoran jalan, pembuangan sampah dan banyak lagi, boleh dilaporkan melalui sistem aduan Adu@KL. Sistem ini membolehkan pengguna membuat aduan secara atas talian dengan mudah melalui pautan http://adukl.dbkl.gov.my/eApps/sdmscasepool/SdmsCasePool/add.do.

Selepas membuat aduan, pengguna boleh semak status aduan mereka melalui laman web http://adukl.dbkl.gov.my/eApps/sdmscasepool/SdmsCasePool/check.do untuk mengetahui maklumbalas dari pihak DBKL. DBKL juga mempunyai hak untuk menolak sebarang aduan yang melibatkan isu-isu yang melibatkan pertikaian peribadi antara individu atau syarikat yang tidak mempunyai kaitan dengan peranan dan fungsi DBKL.

Dalam kesimpulannya, sistem aduan Adu@KL memudahkan orang ramai untuk melaporkan isu-isu awam yang berkaitan dengan kawasan yang ditadbir oleh DBKL. Pengguna perlu mengikuti peraturan dan etika yang ditetapkan oleh DBKL untuk memastikan bahawa sistem aduan ini berfungsi dengan baik dan membantu menyelesaikan isu-isu awam dengan cepat dan berkesan.

Tags:

bantuan terkini