STR 2023: Semakan Kemasukan duit Fasa 1 dan Kemaskini

Bantuan yang diberikan kepada golongan B40 kini diberi nama baharu iaitu Sumbangan Tunai Rahmah (STR). STR akan mulai dibayar kepada penerima pada 17 Januari 2023 bersamaan hari selasa.

Apakah itu STR?

STR merupakan satu bantuak kewangan menggantikan Bantuan Tunai Rakyat, Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dan bantuan kewangan sebelumnya. STR diberikan kepada golongan B40 yang memerlukan yang terdiri dari kategori bujang dan isi rumah berkeluarga.

Kerajaan memperkenalkan konsep ini yang disebut sebagai Payung Rahmah sebagai induk kepada inisiatif-inisiatif membantu golongan kurang berkemampuan untuk mendepani cabaran kos sara hidup yang kian meningkat.

Tarikh Bayaran STR

STR fasa 1 akan dibayar kepada penerima mengikut tarikh berikut:

  • 17 Januari 2023

Semakan STR

Semakan STR boleh dibuat melalui cara berikut:

  1. Layari laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my (akan dibuka pada 17 Januari 2023).
  2. Pergi ke bahagian login.
  3. Masukkan nombor kad pengenalan.
  4. Masukkan kata laluan.
  5. Dan klik log masuk.
  6. Ikuti saluran di sini unttuk info mengenai STR.

Anda boleh menggunakan maklumat login daripada sistem sebelum ini seperti MYBKM, MBSH, MYBPN, MYBTR dan yang lain untuk log masuk ke dalam sistem STR.

Jumlah Bayaran

Kategori bujang akan menerima bayaran sebnayak RM100, manakala isi rumah pula adalah sebanyak RM300.

STR Fasa 1 melibatkan kategori penerima isu rumah sejumlah empat juta dengan kadar RM300, 1.2 juta warga emas tanpa pasangan (RM100), manakala 3.5 juta golongan bujang (RM100).

Penerima STR yang tiada mempunyai akaun bank juga boleh membuat penunaian di Cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 17 Januari 2023.

Bayaran Fasa 1 Sumbangan Tunai Rahmah (STR) diberikan untuk 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion, akan dimasukkan ke dalam akaun bank penerima berdaftar di pangkalan data STR secara berfasa, mulai 17 Januari ini.

Bilakah bayaran STR mula dibuat?

Bermula 17 Januari 2023.

Saya belum menerima, apa perlu saya buat?

Semak status bayaran. Jika gagal kredit, anda perlu membuat penunaian di BSN terdekat.