Permohonan Rayuan Bantuan Prihatin Nasional 2020

Posted on

RAYUAN BANTUAN PRIHATIN NASIONAL BAGI YANG TIDAK LAYAK

Bantuan

Selepas Bantuan Prihatin Nasional, ianya ditukar kepada Bantuan Keluarga Malaysia. Dan kini ianya telah menjadi Sumbangan Tunai Rahmah yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

=========

Permohonan bantuan prihatin nasional 2020 mula dibuka kepada umum pada 1 haribulan April 2020. Bagi B40 yang mempunyai data dalam BSH, dan juga golongan M40 yang mempunyai data cukai di dalam pangakalan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak perlu lagi membuat permohonan.Walau bagaimanapun, mereka yang tidak berjaya / ataupun ditolak permohonan kerana tidajk layak, boleh membuat rayuan BPN secara online. Rayuan Bantuan Prihatin Nasional ini dibuka mulai 3 April 2020.

Permohonan Rayuan Bantuan Prihatin Nasional

Rayuan dibuka kepada orang ramai melaui link yang tertera di bawah ini.

Untuk pengetahuan, permohonan bantuan Prihatin Nasional ini dibentangkan di bawah Pakej Ransangan EKonomi yang menelan belanja sehingga RM250 billion.Bantuan Prihatin Nasional memberikan bantuan kepada semua isi rumah yang berpendapatan di bawah RM8000 sebulan.

Bantuan yang diberikan pula bermula RM1000 – RM1600, bergantung kepada taraf pendapatan isi rumah. Begitu juga golongan bujang yang berumur 21 tahun ke atas.

Pemberian bantuan bermula pada RM500 – RM800. Pembayaran ini akan dilaksakanan sebanyak dua kali oleh kerajaan pada bulan April dan Mei. Menurut sumber, kemungkinan ianya dikreditkan ke dalam akaun penerima pada hujung bukan.

Tags:

bantuan terkini

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.