Semakan Yayasan Selangor Tingkatan 1 Rancangan Khas Pendidikan 2024

Posted on

semakan yayasan selangor 2024

Pendidikan

Yayasan Selangor, sebuah entiti yang berperanan penting dalam menyediakan pelbagai bentuk bantuan pendidikan kepada rakyat negeri Selangor, terutama kepada mereka yang kurang berkemampuan, menawarkan program seperti pengambilan murid tingkatan 1 dan pinjaman pelajaran untuk pengajian tinggi. Berikut merupakan ringkasan maklumat mengenai semakan dan permohonan untuk kedua-dua program ini:

Semakan Yayasan Selangor

Semakan boleh dibuat pada pautan, link semakan: http://sm.yselangor.com/smpysv2/

yayasan selangor semakan
Semakan Yayasan Selangor Tingkatan 1 Rancangan Khas Pendidikan 2024 2

Pengambilan Murid Tingkatan 1 Tahun 2024

Program Rancangan Khas Pendidikan Yayasan Selangor untuk pengambilan murid Tingkatan 1 tahun 2024 telah membuka permohonan mulai 3 Januari 2024 hingga 15 Januari 2024. Calon perlu mengisi Borang Permohonan secara atas talian dan menghantar dokumen yang diperlukan sebelum atau pada 26 Januari 2024.

Dokumen-dokumen yang diperlukan termasuklah salinan kad pengenalan pemohon dan ibu bapa/penjaga, pentaksiran bilik darjah (PBD), sijil PAJSK jika ada, sijil UPKK jika ada, slip gaji ibu bapa, sijil kelahiran, dan lain-lain dokumen berkaitan. Keputusan permohonan akan diumumkan melalui laman web Yayasan Selangor sebelum sesi persekolahan 2024 bermula​​.

Pinjaman Pelajaran Yayasan Selangor

Yayasan Selangor juga menawarkan Pinjaman Pelajaran bagi pelajar yang ingin melanjutkan pengajian di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) atau Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia, secara sepenuh masa. Syarat kelayakan termasuklah warganegara Malaysia, kelahiran di Negeri Selangor atau ibu bapa lahir di Selangor, pendapatan per kapita keluarga kurang dari RM3,000 sebulan, dan tidak menerima sebarang penajaan dari mana-mana organisasi. Tawaran pinjaman ini terbuka untuk pengajian peringkat Ijazah dan Diploma. Pemohon perlu mengisi borang permohonan yang boleh diakses melalui laman web Yayasan Selangor ketika iklan tawaran dibuka​​.

Kedua-dua program ini adalah sebahagian dari usaha Yayasan Selangor untuk merakyatkan pendidikan dan menyediakan peluang yang lebih baik bagi penduduk negeri. Ini adalah peluang yang baik bagi pelajar dan keluarga di Selangor yang memerlukan bantuan pendidikan untuk mengambil langkah proaktif dalam merencanakan masa depan pendidikan mereka atau anak-anak mereka. Bagi yang berminat, disarankan untuk mengunjungi laman web rasmi Yayasan Selangor untuk mendapatkan maklumat terkini dan lengkap mengenai syarat, prosedur permohonan, dan semakan keputusan.

Tags:

bantuan terkini