MyOnline Pasport: Permohonan dan Renew Pasport Imigresen Secara Online

Posted on

Isu Semasa

MyONLINE PASPORT adalah satu kaedah kemudahan kepada warganegara Malaysia untuk membuat permohonan pembaharuan Pasport Malaysia secara atas talian melalui internet. Kemudahan ini membolehkan pemohon membuat bayaran menggunakan kad kredit atau debit terus (FPX).

Tempoh Pengeluaran Pasport Pemohon boleh memilih untuk mengambil pasport di pejabat pengeluar passport yang disenaraikan dalam sistem. Tarikh dan masa pengambilan passport akan ditentukan oleh sistem berdasarkan hari dan masa permohonan dibuat.

Permohonan Online Pasport

Untuk permohonan, boleh layari : https://imigresen-online.imi.gov.my/eservices/myPasport Tekan setuju dan isi borang permohonan yang disediakan secara online.

Spesifikasi Foto Pasport

Spesifikasi Foto Pasport Untuk memohon pasport secara atas talian, pemohon perlu mematuhi spesifikasi foto pasport yang terperinci. Gambar yang dimuatnaik mestilah dalam bentuk softcopy yang diambil oleh kedai gambar profesional. Gambar polaroid tidak dibenarkan. Spesifikasi foto termasuk saiz 150×150, latar belakang foto MESTI berwarna putih tanpa bayang-bayang, pakaian berwarna gelap serta menutupi bahu dan dada.

Bagi perempuan yang memakai tudung kepala atau hijab, mesti memakai tudung/hijab yang berwarna gelap dan tidak boleh menutup muka. Selain itu, tidak memakai cermin mata, kanta lekap berwarna dan aksesori di atas kepala. Permohonan yang tidak menepati spesifikasi tidak akan diproses terlebih dahulu dan akan menyebabkan kelewatan semasa pengambilan/serahan passport.

Terma & Syarat Pemohon yang ingin menggunakan MyONLINE PASPORT perlu mematuhi terma dan syarat yang telah ditetapkan.

  • pemohon mesti berumur 13 tahun ke atas dan telah dikeluarkan dengan e-pasport (pasport bercip).
  • pemohon perlu mengisi maklumat yang benar dan tepat di dalam ruangan yang disediakan dalam sistem. Jika terdapat maklumat/akuan palsu, permohonan akan ditolak dan boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Seksyen 12(1)(c) Akta Pasport 1966 (Akta 150).
  • bagi pemohon di bawah umur 18 tahun, hanya penjaga yang sah yang telah memberi kebenaran semasa permohonan yang terdahulu dibenarkan membuat permohonan secara atas talian. Penjaga yang sah perlu hadir di pejabat imigresen semasa pengambilan pasport tersebut. Jika penjaga tidak hadir bersama, pasport tersebut tidak akan diserahkan.
  • pemohon mesti memuatnaik gambar/foto bersaiz pasport yang terbaharu. Kelima, bayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit/debit terus (FPX).
  • Kadar bayaran bagi permohonan biasa bagi mereka yang berumur antara 13 hingga 59 tahun adalah sebanyak RM 200 manakala bagi warga emas yang berumur 60 tahun ke atas, kadar bayaran adalah sebanyak RM 100.

pemohon di bawah kategori berikut tidak dibenarkan membuat permohonan secara online, tetapi perlu hadir ke kaunter imigresen bagi mendapatkan pengecualian harga permohonan sebanyak RM100:

  1. Orang Kurang Upaya (OKU)
  2. Kanak-kanak berumur 13 tahun ke bawah
  3. Pelajar yang akan menyambung pengajian
  4. Jemaah haji

Bagi pemohon yang layak membuat permohonan secara atas talian, MyONLINE PASPORT menyediakan kemudahan yang memudahkan pemohon membuat permohonan pembaharuan pasport secara online dan bayaran boleh dibuat melalui kad kredit/debit terus (FPX) untuk mempercepatkan proses permohonan.

Walaupun permohonan atas talian adalah mudah dan cepat, pemohon perlu mematuhi terma dan syarat yang ditetapkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia. Pemohon perlu memuatnaik gambar/foto pasport yang memenuhi spesifikasi foto pasport yang ditetapkan oleh pihak imigresen, serta memastikan bahawa maklumat yang diisi dalam ruangan yang disediakan dalam sistem adalah benar dan tepat. Permohonan yang tidak memenuhi spesifikasi atau tidak menepati mana-mana syarat yang telah ditetapkan, tidak akan diproses terlebih dahulu dan akan menyebabkan kelewatan semasa pengambilan/serahan pasport.

Bagi pemohon di bawah umur 18 tahun, penjaga yang sah perlu hadir semasa pengambilan pasport dan memastikan bahawa sijil kelahiran dan dokumen yang diperlukan telah dibawa bersama. Sementara itu, bagi pemohon yang telah berumur 13 tahun dan dikeluarkan dengan e-pasport (pasport bercip), MyONLINE* PASPORT adalah satu kaedah yang memudahkan pembaharuan pasport secara atas talian dan mempercepatkan proses pengambilan pasport.

Tags:

bantuan terkini