Kad Debit-i Tabung Haji: Cara Memohon

Posted on

Informasi

Kad Debit-i Tabung Haji: Alternatif Pengeluaran Wang Jemaah Haji di Tanah Suci

Kad Debit-i Tabung Haji (TH) merupakan satu lagi inovasi terkini yang ditawarkan oleh Tabung Haji dan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Kad ini merupakan hasil daripada kerjasama co-brand antara kedua-dua pihak dengan tujuan untuk membolehkan Jemaah Haji dan pendeposit Tabung Haji membuat pengeluaran wang semasa mereka berada di Tanah Suci secara percuma semasa musim Haji.

Kegunaan Kad Debit-i TH

Selain itu, Kad Debit-i TH juga membolehkan pengguna membuat transaksi pengeluaran wang melalui mesin ATM di Malaysia dan luar negara. Kad ini merupakan satu alternatif yang sesuai bagi Jemaah Haji dan pendeposit yang ingin membuat pengeluaran tanpa perlu membawa banyak wang tunai.

Kad Debit-i TH didesain dengan bentuk yang kemas dan mudah digunakan. Kad ini dikeluarkan di bawah akaun BIMB dan didaftarkan ke akaun TH Jemaah Haji atau pendeposit Tabung Haji. Pengeluaran wang di Tanah Suci semasa musim Haji secara percuma juga memudahkan Jemaah Haji atau pendeposit untuk membuat pengeluaran wang tanpa perlu membayar sebarang caj.

Cara Mohon Kad Debit-i

Untuk mendapatkan Kad Debit-i TH, Jemaah Haji atau pendeposit perlu membuat pembukaan akaun BIMB di mana kad ini akan dikeluarkan di bawah akaun tersebut dan didaftarkan ke akaun TH Jemaah Haji atau pendeposit. Bagi mereka yang telah memiliki akaun BIMB, mereka boleh membuat penggantian kad dengan lebih mudah.

Penggunaan Kad Debit-i TH di Malaysia turut disediakan dengan beberapa perkhidmatan seperti :

  • pengeluaran tunai
  • simpanan tunai (CDM)
  • pindahan simpanan antara akaun BIMB dan TH
  • semakan baki
  • pendaftaran haji
  • dan pendaftaran akaun TH yang semuanya dikenakan bayaran tertentu mengikut perkhidmatan yang diperlukan.

Bagi pengeluaran wang di Tanah Suci semasa musim Haji, pengeluaran akan didebit dari akaun BIMB Jemaah Haji atau pendeposit. Oleh itu, pengguna perlu memastikan akaun BIMB mereka mencukupi sebelum membuat pengeluaran wang di Tanah Suci.

Kad Debit-i TH boleh didapati di semua 144 cawangan BIMB di seluruh negara mulai akhir Mac 2020. Jemaah Haji atau pendeposit yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Kad Debit-i TH terbaharu ini boleh mengunjungi cawangan BIMB yang terdekat atau melayari laman sesawang Bank Islam di www.bankislam.com.

Kad Debit-i TH merupakan satu inovasi yang sangat berguna bagi Jemaah Haji dan pendeposit Tabung Haji yang ingin membuat pengeluaran wang di Tanah Suci secara percuma semasa musim Haji. Kad ini memudahkan mereka untuk membuat transaksi pengeluaran wang tanpa perlu membawa bersama wang.

Tags:

bantuan terkini