Tarikh Hari Raya Aidilfitri / Hari Raya Puasa Tahun 2023

Hari Raya merupakan perayaan yang dirayakan pada setiap 1 Syawal. Setelah berpuasa selama sebulan di bulan ramadhan. Di sini kami kongsikan tarikh bilakah hari raya Puasa/ Aidilfitri akan jatuh di Malaysia.

Tarikh Hari Raya Aidilfitri 2023

Hari raya Aidilfitri yang dirayakan pada 1 Syawal 1444 Hijrah akan jatuh pada tarikh berikut:

  • 22 April 2023
  • Bersamaan hari Sabtu

Apakah itu Hari Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri atau lebih dikenali sebagai Hari Raya Puasa, merupakan satu perayaan yang sangat penting bagi umat Islam di seluruh dunia. Perayaan ini diadakan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadhan.

Aidilfitri berasal daripada bahasa Arab, “Eid” yang bermaksud perayaan dan “Fitr” yang maksudnya berakhir. Secara harfiah, ia berarti perayaan berakhirnya puasa. Hari Raya Aidilfitri merupakan satu perayaan kemenangan yang menandakan berakhirnya bulan Ramadhan dan kemenangan seseorang dalam menjalankan ibadah puasa.

Pada hari raya ini, umat Islam akan melaksanakan solat Aidilfitri di masjid-masjid atau surau-surau. Solat tersebut diikuti dengan khutbah yang dibacakan oleh imam atau pemimpin solat. Setelah solat, umat Islam akan bersalaman dan memberikan ucapan selamat hari raya kepada sesama saudara muslim.

solat sunat aidilfitri yang dilaksanakan pada pagi raya.
Tarikh Hari Raya Aidilfitri / Hari Raya Puasa Tahun 2023 4

Selain itu, Hari Raya Aidilfitri juga dirayakan dengan aktiviti yang menggembirakan seperti berkumpul dengan keluarga dan sahabat-sahabat, bersilaturahim, dan berkongsi makanan bersama. Terdapat juga tradisi “duit raya” yang di berikan kepada anak-anak dan orang yang lebih muda.

pemberian duit raya ketika hari raya puasa
duit raya

Perayaan Hari Raya Aidilfitri juga merupakan satu peluang untuk membersihkan diri daripada dosa-dosa yang dilakukan sepanjang bulan Ramadhan dan memperbaiki diri sebagai individu dan sebagai anggota masyarakat.

BACA JUGA:  Anak Menangis Tanpa Sebab Pada Tengah Malam

Secara keseluruhannya, Hari Raya Aidilfitri adalah satu perayaan yang meraikan kemenangan dalam menjalankan ibadah puasa dan kebersamaan sesama saudara muslim. Ia merupakan satu simbol keimanan, kekudusan, dan kesedaran dalam agama Islam.

artikel lain: