Sistem Permohonan Permit Laluan Lori Angkut Bahan DBKL

Sistem Permohonan Permit Laluan Lori Angkut Bahan DBKL membolehkan pengusaha kenderaan berat untuk memohon permit laluan bagi mengangkut bahan binaan di sekitar Kuala Lumpur. Permohonan ini tertakluk kepada peraturan-peraturan yang telah ditetapkan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987: Perintah Pengangkutan Jalan (Kenderaan Bergerak Pelahan) (Larangan Ke Atas Penggunaan Jalan) (Bandaraya Kuala Lumpur) 1994 dan Akta Kerajaan Tempatan 1976: Undang-Undang Kecil Pengangkutan Bahan (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) 1997.

Sistem Permohonan Permit Laluan Lori Angkut DBKL

Tujuan utama sistem ini adalah untuk mengawal waktu perjalanan kenderaan berat bagi mengelakkan kesesakan lalulintas di waktu puncak serta memastikan bahan binaan yang dibawa masuk dan keluar dari tapak pembinaan mematuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Dengan adanya sistem ini, proses permohonan permit laluan boleh dilakukan secara atas talian dan membolehkan proses permohonan dilaksanakan dengan lebih cekap, pantas dan teratur.

pautan untuk membuat permohonan: https://eplab.dbkl.gov.my/home

Bagi memohon permit laluan, pengusaha kenderaan berat perlu memenuhi syarat am permohonan dan syarat kelulusan permit. Syarat am permohonan merangkumi maklumat peribadi syarikat, maklumat kenderaan dan muatan, jangka masa permit yang diperlukan dan butiran tapak pembinaan. Sementara itu, syarat kelulusan permit adalah seperti memastikan kenderaan mematuhi had muatan dan ukuran kenderaan yang ditetapkan oleh undang-undang.

Sistem permohonan ini turut menyediakan soalan lazim bagi membantu pengusaha kenderaan berat memahami proses permohonan dan juga membantu memudahkan penggunaan sistem. Selain itu, terdapat juga maklumat hubungan bagi mereka yang ingin menghubungi DBKL bagi sebarang pertanyaan berkenaan sistem permohonan permit laluan ini.

Sistem Permohonan Permit Laluan Lori Angkut Bahan DBKL ini memberikan peluang kepada pengusaha kenderaan berat untuk menguruskan permohonan laluan dengan lebih cekap dan pantas, sekaligus membantu mengekang kesesakan lalulintas dan memastikan bahan binaan yang dibawa mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan. DBKL juga mempersembahkan perkhidmatan yang sistematik, efisien dan cemerlang untuk menjadikan sistem ini lebih mudah digunakan dan memudahkan penggunaan. Oleh itu, pengusaha kenderaan berat di Kuala Lumpur dijemput menggunakan sistem ini untuk memudahkan urusan permohonan laluan bagi mengangkut bahan binaan.