Sistem Pengurusan Lesen Anjing DBKL

Posted on

Informasi

Sistem Pengurusan Lesen Anjing DBKL telah diperkenalkan untuk memudahkan pemilik anjing di Kuala Lumpur dalam pengurusan permohonan atau pembaharuan lesen anjing secara atas talian. Sistem ini adalah hasil dari usaha DBKL dalam membantu mengawal dan mengurangkan masalah berkaitan anjing di kawasan Kuala Lumpur.

Tanggungjawab Pemilik Setiap pemilik anjing terkawal yang telah diberikan lesen hendaklah memelihara dan menjaga anjing mereka dengan baik dan memastikan anjing itu berada di bawah pengawasan yang sepatutnya pada setiap masa. Ini termasuklah menjaga kebersihan dan kesihatan anjing, serta memastikan anjing tidak menimbulkan gangguan atau bahaya kepada orang lain.

Anjing Terlarang Anjing terlarang adalah anjing jenis yang disenaraikan seperti Pit Bull Terrier / Pit Bull, American Bulldog, Neapolitan Mastiff, Japanese Tosa, Akita, Dogo Argentino, Fila Braziliero. Pemilik anjing tidak dibenarkan memiliki anjing jenis ini di kawasan Kuala Lumpur dan permohonan lesen anjing tidak akan diluluskan untuk anjing jenis ini.

Kediaman Bertingkat Permohonan lesen anjing untuk kediaman bertingkat hendaklah disertakan surat persetujuan daripada Joint Management Body (JMB) atau Management Corporation (MC) semasa memohon lesen. Ini bertujuan untuk memastikan bahawa pembawaan anjing tidak menyebabkan kesulitan atau gangguan kepada penghuni dan pihak berkuasa.

Sistem Lesen Anjing DBKL

Info Sistem Pengurusan Lesen Anjing DBKL bertujuan untuk memudahkan pemilik anjing dalam pengurusan lesen mereka secara atas talian. Pengguna hanya perlu mendaftar dalam sistem dan memasukkan butiran peribadi mereka serta butiran mengenai anjing mereka. Permohonan lesen boleh dilakukan dengan mudah dan cepat.

Pautan permohonan: https://edog.dbkl.gov.my/edog2017/

Hubungi Kami Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi DBKL melalui talian telefon 03-26179436 atau emel ke jpif[at]dbkl[dot]gov[dot]my. Terdapat juga maklumat lanjut mengenai lesen anjing di laman sesawang DBKL.

Dasar Privasi & Keselamatan DBKL mengambil kira isu privasi dan keselamatan pengguna semasa penggunaan sistem ini. Maklumat peribadi pengguna akan disimpan dengan selamat dan tidak akan didedahkan kepada pihak lain tanpa kebenaran pengguna.

Notis Hak Cipta Sistem Pengurusan Lesen Anjing DBKL adalah hak milik DBKL dan dilindungi di bawah Akta Hak Cipta 1987. Sebarang penggunaan atau penyebaran sistem ini tanpa kebenaran DBKL adalah dilarang.

Manual Pengguna Untuk membantu pengguna dalam menggunakan sistem ini, DBKL telah menyediakan manual pengguna yang boleh didapati di laman sesawang mereka. Manual ini merangkumi arahan langkah demi langkah untuk mendaftar dalam sistem dan bagaimana untuk mengemaskini butiran anjing serta permohonan lesen.

Tags:

bantuan terkini