Aplikasi Smart Quran dari JAKIM

Posted on

Agama

Smart Quran adalah aplikasi mudah alih Al-Quran yang pertama diluluskan oleh Lembaga Kawalan dan Pelesenan Percetakan Al-Quran, Kementerian Dalam Negeri Malaysia di bawah Akta Percetakan Teks Al-Quran 1986 (Akta 326). Aplikasi ini dibangunkan dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Kementerian Dalam Negeri Malaysia (KDN) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Smart Quran JAKIM

Aplikasi ini boleh dipasang mengikut pautan berikut:

Salah satu ciri istimewa Smart Quran ialah ia terdiri daripada mushaf Madinah V2 dengan terjemahan Bahasa Melayu dan Inggeris. Ia juga mempunyai audio daripada bacaan oleh beberapa syeikh terkenal seperti Syeikh Abdullah Ibn Ali Basfar, Syeikh Ali al Huzaifi, Syeikh Ibrahim al Akhdar, dan Syeikh Muhammad Ayyub Ibn Muhammad Yusuf. Audio boleh dimuat turun halaman demi halaman berdasarkan pilihan penyampai bacaan kegemaran.

Selain itu, Smart Quran juga mengandungi terjemahan Bahasa Melayu dan Inggeris berdasarkan Tafsir Pimpinan Ar-Rahman yang disediakan oleh JAKIM dengan pilihan untuk melihat aplikasi dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Senarai surah disusun berdasarkan nama surah (dalam Arab dan Romanised) atau Juz’, manakala ciri Jump-to-Ayah dan Jump-to-Page membolehkan pengguna melompat ke mana-mana ayat atau halaman pilihan dari mana-mana halaman Al-Quran.

Pengguna juga boleh membookmark ayat dan halaman kegemaran mereka dan memilih mod malam dari tetapan. Tambahan pula, pengguna sekarang boleh memainkan ayat yang dipilih dan mencari terjemahan untuk frasa tertentu dan melompat ke halaman Al-Quran yang mengandungi hasil carian yang dipilih.

Aplikasi Smart Quran ini percuma untuk semua pengguna dan membawa kemudahan untuk mempelajari Al-Quran di mana sahaja dan pada bila-bila masa. Dengan fungsi-fungsi yang disediakan, aplikasi ini merupakan sumber rujukan utama untuk memahami makna dan tafsir Al-Quran dengan mudah dan tanpa ada sebarang masalah..

Tags:

bantuan terkini