Terkini! Pembayaran BTR Fasa 1. Ini Jumlah anda akan terima

Pembayaran fasa 1 Bantuan Tunai Rakyat (BTR) akan anda terima pada bulan Januari 2023. Namun, tarikh sebenar pembayaran belum diumumkan kerajaan. Januari tinggal berbaki berapa hari sahaja.

Kemungkinan bayaran akan diterima pada minggu hadapan sebelum perayaan Tahun baru Cina. Sebarang pengumuman akan terus diumumkan oleh Perdana Menteri DS Anwar Ibrahim.

Berapa Jumlah bayaran BTR fasa 1?

Pembayaran BTR ini akan dilaksanakan sebanyak 4 fasa. Fasa pertama adalah pada bulan januari 2023. Ini bermana, anda akan mendapat bayaran sebanyak 4 kali bagi pembayaran BTR ini.

Untuk fasa yang pertama, jumlah yang akan anda terima adalah RM300 bagi isi rumah tidak kita berapa jumlah pendapatan dan juga golongan bujang akan mendapat RM100.

Untuk pembayaran penuh, jumlah bayaran fasa 1 hingga fasa 4 boleh dilihat pada jadual yang tertera di bawah ini.

Terkini! Pembayaran BTR Fasa 1. Ini Jumlah anda akan terima 2
Terkini! Pembayaran BTR Fasa 1. Ini Jumlah anda akan terima 4

Bilakah BTR fasa 1 dibayar?

Selalunya ianya akan dibayar sebelum perayaan tiba. Maka, pada bulan januari terdapat perayaan tahun baru cina pada 22 Januari. Kemungkinan BTR akan dibayar kepada semua penerima sebelum tarikh berkenaan.

Semakan BTR

Anda boleh membuat semakan BTR dengan melayari https://btr.hasil.gov.my . Lihat status pembayaran anda. Dan pastikan tidak terdapat kesalahan pada nombor akaun yang anda daftarkan.

Jika status tidak berajaya kredit, ianya mungkin disebabkan oleh nombor akaun yang diberikan salah ataupun ianya tidak aktif. Anda akan diberikan pilihan untuk membuat penunaian di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional berdekat anda. Oleh itu, pastikan semua maklumat anda lengkap.

artikel lain:

Kami mengucapkan selamat menerima bayaran BTR fasa 1. Semoga wang yang diterima dapat kita gunakan untuk meringkan seidkit beban sara hidup.