Contoh Soalan UKCG Ujian Kelayakan Calon Guru 2023

Cover image

Contoh soalan Ujian kelayakan calon guru. Selepas anda mengisi borang online IPG Maktab perguruan PISMP , anda akan dipanggil untuk ujian UKCG.UKCG bukan hanya sekadar ujian bertulis menjawab soalan, akan tetapi lebih dari itu.

Di sini dikongsikan contoh soalan dan jenis soalan yang akan diberikan semasa anda menjalani UKCG.

Ujian UKCG ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu:

  1. Bahagian A: Ujian bertulis.

  2. Bahagian B: Ujian kecergasan fizikal.

Contoh Soalan UKCG

Bahagian A:

Berikut adalah beberapa contoh soalan yang anda akan temui semasa menjawab ujian bertulis UKCG. Soalan ini hanya mempunyai dua pilihan jawapan sahaja. Ianya sama sahaja seperti menjawab soalan Medsi (ujian kelayakan untuk UPSI).

Bahagian B:

Bahagian B merupakan ujian kecergasan fizikal.

Ujian kecergasan fizikal ini terbahagi kepada 5 jenis ujian, iaitu:

1.BMI test : Ujian BMI, timbang berat dan ukur ketinggian bagi mengetahui sama ada anda berta badan berlebihan, normal mahupun kurang. Lihat sini cara kira BMI

2. Sit UP (bangkit tubi)- dalam sit up ni pula anda akan diberikan 5 variasi cara untuk sit up. Apa yang penting, anda kena fit.

3. Lompat kuadran. Anda akan melompat dalam satu kuadran dan jangan terpijak garisan. Ianya seperti  gambar di bawah ini

4. Ujian Kilas Sisi- Ujian ini pula anda dikehendaki dalam posisi seperti gambar di bawah ini dan sentuh kertas yang ditampal di dinding sebanyak yang mungkin selama 1 minit.

5.  Bleep test - Bleep test memerlukan anda untuk berlari ulang alik dalam jarak 20m dari satu checkpoint ke checkpoint yang satu. Anda perlu berpatah balik ketika bunyi beep dibunyikan. 

Selamat menduduki ujian UKCG. Semoga anda berjaya menempuhi ujian ini dengan jayanya seterusnya menjadi guru yang berdedikasi