Contoh Surat Kiriman Rasmi Mudah dan Terbaik 2024

Cover image

Surat rasmi ditulis ditulis dan ditujukan kepada pihak lain  untuk urusan rasmi seperti urusan pejabat. Selain urusan pejabat, surat rasmi juga seringkali digunakan untuk membuat permohonan seperti permohonan kerja.

Manakala bagi seorang pelajar ataupun murid, surat rasmi digunakan untuk memberitahu tidak hadir ke sekolah atas sebab-sebab tertentu seperti sakit. Dalam bahasa lainnya, surat pemberitahuan sakit. bagi kes seorang pelajar universiti pula, surat rasmi digunakan untuk pemberitahuan sebab tidak hadir ke kuliah.

Selain itu, surat rasmi juga seringkali digunakan untuk membuat rayuan dan permohonan atas sesuatu perkara yang telah ditolak sebelum ini.

Di sini kami kongsikan contoh surat rasmi yang mudah dan terbaik yang boleh anda jadikan panduan.

Contoh Surat Kiriman Rasmi

Berikut beberapa contoh surat kiriman rasmi kami kongsikan untuk anda jadikan panduan.

Contoh 1: Surat Permohonan Cuti Sekolah

Alamat Pengirim
Tarikh

Pengarah,
Sekolah Menengah Kebangsaan XYZ,
Jalan ABC,
12345 Kuala Lumpur.

Tuan,

Per: Permohonan Cuti Sekolah

Dengan segala hormatnya, saya, Nama Pelajar, pelajar Tingkatan 4 di Sekolah Menengah Kebangsaan XYZ, ingin memohon cuti sekolah selama tiga hari bermula dari 1 Oktober hingga 3 Oktober 2023 atas sebab-sebab peribadi.

Saya memahami bahawa cuti sekolah adalah sesuatu yang tidak digalakkan, tetapi keadaan ini adalah darurat dan tidak dapat dielakkan. Saya berjanji akan mengejar pelajaran yang terlepas sebaik sahaja saya kembali ke sekolah.

Saya harap Tuan dapat mempertimbangkan permohonan saya ini dengan penuh rasa belas kasihan.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Nama Pelajar


Contoh 2: Surat Memohon Pekerjaan

Alamat Pengirim
Tarikh

Pengurus Sumber Manusia,
Syarikat ABC Sdn. Bhd.,
Jalan DEF,
67890 Petaling Jaya.

Tuan/Puan,

Per: Permohonan Jawatan Nama Jawatan

Saya, Nama Anda, berminat untuk memohon jawatan Nama Jawatan yang telah diiklankan di portal pekerjaan JobStreet pada 15 September 2023.

Saya mempunyai ijazah dalam Bidang Pengajian dan mempunyai pengalaman kerja selama Jumlah Tahun Pengalaman. Saya yakin bahawa kebolehan dan kemahiran saya sesuai dengan keperluan jawatan ini.

Lampiran bersama adalah resume saya untuk rujukan Tuan/Puan. Saya sangat berharap dapat diberikan peluang untuk ditemu duga.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Nama Anda


Contoh 3: Surat Aduan Kepada Dewan Bandaraya

Alamat Pengirim
Tarikh

Pengarah,
Jabatan Aduan,
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur,
Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.

Tuan,

Per: Aduan Tentang Keadaan Jalan Berlubang di Taman XYZ

Dengan segala hormatnya, saya, Nama Anda, seorang penduduk di Taman XYZ, ingin membuat aduan mengenai keadaan jalan berlubang yang membahayakan pengguna jalan raya di kawasan ini.

Keadaan ini telah berlarutan selama beberapa bulan dan tiada tindakan yang diambil. Kami, sebagai penduduk, merasa sangat terganggu dan berharap pihak Tuan dapat mengambil tindakan sewajarnya.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Nama Anda

contoh surat rasmi penangguhan bayaran:

surat rasmi penangguhan bayaran.

Contoh surat tidak hadir ke kursus

surat sebab tidak hadir kursus

Contoh surat tidak hadir ke sekolah

surat rasmi tunjuk sebab

Diharap artikel ringkas ini dapat membantu anda untuk membuat surat rasmi anda sendiri. Selain itu, ini juga boleh dijadikan panduan kepada pelajar sekolah menengah dan rendah khususnya yang mengambil peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM kerana mengetahui format surat kiriman rasmi.

kata kunci: Format surat rasmi, Cara menulis surat rasmi, Contoh surat rasmi, Bahagian-bahagian surat rasmi, Alamat surat rasmi, Tanda tangan dalam surat rasmi, Bahasa formal dalam surat rasmi, Surat rasmi permohonan, Surat rasmi aduan, Surat rasmi rayuan, Surat rasmi pemberitahuan, Surat rasmi perletakan jawatan, Surat rasmi permintaan, Surat rasmi kepada pihak berkuasa, Surat rasmi kepada pihak sekolah, Surat rasmi kepada syarikat, Surat rasmi kepada kerajaan, Surat rasmi kepada majikan, Surat rasmi kepada institusi pendidikan, Surat rasmi kepada Jabatan Imigresen, Surat rasmi kepada Kementerian Kesihatan, Surat rasmi kepada Kementerian Pendidikan, Surat rasmi kepada polis, Surat rasmi kepada bank, Surat rasmi kepada YB