Beza Matrikulasi dan Tingkatan 6: Panduan buat lepasan SPM

Posted on

MATRIKULASI DAN TINGKATAN 6 BEZA

Pendidikan

Selepas menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), pelajar sering buntu dalam memilih antara Matrikulasi dan Tingkatan 6. Dalam artikel ini, kita akan membandingkan kelebihan dan kekurangan kedua-dua pengajian ini untuk membantu pelajar membuat pilihan yang tepat​​.

Kelebihan Tingkatan 6

Tingkatan 6 atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) mempunyai tempoh pengajian yang singkat, hanya satu setengah tahun. Pengajian ini dibahagikan kepada tiga penggal, dengan penggal pertama bermula pada bulan Mei hingga November, penggal kedua dari bulan Januari hingga Mei, dan akhir sekali, penggal ketiga dari bulan Mei hingga November​​.

Kelebihan lain adalah tiada yuran pengajian dikenakan kecuali yuran PIBG sekolah. Pelajar STPM yang melanjutkan pengajian di sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan juga boleh memohon biasiswa​​. Pelajar lepasan STPM mempunyai peluang yang tinggi untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, kerana STPM mendapat pengiktirafan antarabangsa​​. Permohonan ke Tingkatan 6 juga mudah, dan kemasukan ke tingkatan adalah secara automatik kepada pelajar yang layak melalui keputusan SPM​​.

Kelebihaan Matrikulasi

Sebaliknya, Matrikulasi mempunyai tempoh pengajian yang berbeza-beza. Ada program yang berlangsung selama setahun (2 semester) dan ada yang berlangsung selama 2 tahun (4 semester)​​. Biaya pengajian dibiayai oleh Kementerian Pendidikan Malaysia​​.

Peluang untuk melanjutkan pengajian bagi lepasan SPM adalah sama dengan pelajar lepasan STPM, namun persaingan bagi lepasan Matrikulasi adalah lebih tinggi. Ini disebabkan oleh ramai pelajar lepasan SPM memilih untuk memasuki Matrikulasi berbanding Tingkatan 6, dan kuota kemasukan ke Matrikulasi tidak dapat menampung semua permohonan​​.

Perbezaan Matrikulasi dan Tingkatan 6

Anda boleh lihat melalui jadual di bawah ini:

PerkaraMatrikulasiTingkatan 6 (STPM)
Tempoh Pengajian1 atau 4 tahun (bergantung pada program)​​1.5 tahun​​
Yuran PengajianDibiayai oleh Kementerian Pendidikan Malaysia​​Tiada yuran kecuali yuran PIBG sekolah. Pelajar boleh memohon biasiswa di sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan​
Peluang Melanjutkan PengajianSama dengan pelajar lepasan STPM, namun persaingan lebih tinggi kerana lebih banyak pelajar memilih Matrikulasi​​Peluang tinggi untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, kerana STPM mendapat pengiktirafan antarabangsa​​
PermohonanPermohonan perlu dibuat melalui Kementerian Pendidikan MalaysiaPermohonan mudah dan kemasukan adalah secara automatik kepada pelajar yang layak melalui keputusan SPM​​

Tags:

bantuan terkini