Bantuan RM200 Buat Semua Pelajar Bermula Jun 2023 Ini

Posted on

pelajar rm200 bantuan

Bantuan

Mulai bulan depan, bantuan kewangan berbentuk e-dompet sebanyak RM200 akan diberikan kepada mahasiswa di seluruh negara, yang akan dikelola oleh Kementerian Kewangan​​.

Bantuan RM200 Buat Mahasiswa

ButiranMaklumat
BantuanRM200 dalam bentuk e-dompet
Mulai DiberikanJun 2023
Diurus OlehKementerian Kewangan
PenerimaSemua mahasiswa yang berkelayakan, bukan hanya mahasiswa berusia 18 hingga 20 tahun
PengumumanDiumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa program Sesi Dialog Bersama Majlis Perwakilan Pelajar UiTM pada 7 April lalu
ProsesMOF dan kementerian terlibat sedang memuktamadkan dengan penyedia perkhidmatan e-dompet untuk pembangunan sistem data program
Laporan MahasiswaMahasiswa universiti merayu agar bantuan RM200 e-dompet segera disalurkan
Kegunaan BantuanUntuk meringankan beban dan menangani kos sara hidup yang semakin meningkat di kampus
Kementerian Pengajian TinggiMengesahkan bahawa segala keputusan berkaitan pemberian e-dompet RM200 kepada mahasiswa akan dikelola oleh Kementerian Kewangan

Menurut Kementerian Kewangan dalam perbualan dengan Utusan Malaysia, pemberian bantuan e-dompet RM200 kepada pelajar universiti akan bermula pada Jun 2023. Bantuan ini telah diperluaskan kepada semua mahasiswa yang layak dan bukan sahaja terhad kepada mahasiswa berusia 18 hingga 20 tahun seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam program Sesi Dialog Bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 7 April lalu​​.

Kementerian Kewangan, bekerjasama dengan kementerian yang berkenaan, sedang dalam proses memuktamadkan penyiapan sistem data program ini dengan penyedia perkhidmatan e-dompet. Ini termasuk mempersiapkan keperluan pengajian sebelum pelancarannya pada hujung Jun​.

Sebelum ini, Utusan Malaysia melaporkan bahawa mahasiswa universiti memohon agar kerajaan segera menyalurkan bantuan RM200 e-dompet seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada 7 April lalu​. Mereka percaya bahawa bantuan ini dapat membantu mengurangkan beban dan menangani kos sara hidup yang semakin meningkat di kampus​​.

Sementara itu, Kementerian Pengajian Tinggi memberitahu bahawa segala keputusan berkaitan pemberian e-dompet RM200 kepada mahasiswa akan dikelola oleh Kementerian Kewangan​​.

Tags:

bantuan terkini