STR Fasa 3: Jumlah Bayaran dan Tarikh Kredit Ke Dalam Akaun

Posted on

BAYARAN STR FASA 3

Bantuan

STR Fasa 3 Akan Bermula Pada Julai 2023

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 telah dimasukkan ke dalam akaun pada 5 April 2023, manakala STR Fasa 3 akan bermula pada Julai 2023. STR merupakan program kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan, termasuk isi rumah, bujang, OKU, dan sebatang kara.

Jadual Pembayaran STR fasa 3

Semua kategori akan menerima bayaran STR Fasa 3 mengikut kriteria yang telah ditetapkan. Berikut adalah jadual jumlah bayaran STR Fasa 3 mengikut kategori dan jumlah anak:

str fasa 3
STR Fasa 3: Jumlah Bayaran dan Tarikh Kredit Ke Dalam Akaun 2

Bagi isi rumah, jumlah bayaran STR Fasa 3 akan bergantung kepada jumlah anak dan pendapatan bulanan. Isi rumah dengan pendapatan kurang daripada RM2500 akan menerima bayaran tertinggi iaitu RM800 bagi isi rumah dengan lebih daripada 5 orang anak.

Warga emas akan menerima bayaran RM200, manakala bujang dengan pendapatan kurang daripada RM2500 dan bujang OKU akan menerima bayaran RM150.

Semakan STR

Penerima boleh membuat semakan bayaran STR Fasa 3 menerusi laman web rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my. Diharapkan program STR ini dapat memberi manfaat kepada golongan yang memerlukan dan membantu mereka menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan lebih gembira.

View Post

Bilakah pembayaran STR fasa 3?

Pada Julai 2023.

Adakah semua kategori akan menerima bantuan STR fasa 3?

Ya. Kecuali isi rumah pendapatan RM2501- RM500 yang tidak mempunyai anak.

Berapakah jumlah akan diterima?

Rujuk jadual di dalam artikel ini.

Tags:

bantuan terkini