STR Fasa 3 Bujang: Jumlah Pembayaran dan Tarikh bayaran

Pembayaran STR Bujang Fasa 3 Akan Bermula Pada Julai 2023

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 telah diterima oleh penerima pada 5 April 2023, manakala pembayaran STR Fasa 3 akan bermula pada Julai 2023. Program ini adalah inisiatif kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan, termasuk isi rumah, bujang, OKU, dan sebatang kara.

Semua kategori akan menerima pembayaran STR Fasa 3 mengikut kriteria yang telah ditetapkan. Jadual pembayaran STR Fasa 3 mengikut kategori dan jumlah anak boleh dirujuk dalam artikel ini. Namun, isi rumah pendapatan RM2501- RM500 yang tidak mempunyai anak tidak akan menerima bantuan STR Fasa 3.

Jumlah Diterima Golongan Bujang STR FASA 3

KATEGORIJUMLAH STR FASA 3
BUJANG BERUMUR 21-59RM150

Bagi isi rumah, jumlah bayaran STR Fasa 3 akan bergantung kepada jumlah anak dan pendapatan bulanan. Isi rumah dengan pendapatan kurang daripada RM2500 akan menerima bayaran tertinggi iaitu RM800 bagi isi rumah dengan lebih daripada 5 orang anak. Sementara itu, warga emas akan menerima bayaran RM200, manakala bujang dengan pendapatan kurang daripada RM2500 dan bujang OKU akan menerima bayaran RM150.

SEMAKAN

Penerima boleh membuat semakan bayaran STR Fasa 3 menerusi laman web rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my. Diharapkan program STR ini dapat memberi manfaat kepada golongan yang memerlukan dan membantu mereka menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan lebih gembira. Oleh itu, penerima yang layak diingatkan agar mengambil tindakan untuk membuat semakan dan memastikan maklumat akaun bank mereka adalah betul dan terkini bagi memudahkan proses pembayaran STR Fasa 3 pada Julai 2023 nanti.