Semakan Kemasukan Ke SBP Sekolah Berasrama Penuh 2024

Posted on

semakan sbp

Pendidikan

Untuk semakan kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) bagi tahun 2024, baik untuk Tingkatan 1 mahupun Tingkatan 4, prosesnya telah dijelaskan dengan terperinci melalui beberapa sumber dalam talian. Berikut merupakan ringkasan penting yang berkaitan dengan prosedur semakan dan e-Rayuan.

Semakan Tawaran Kemasukan SBP 2024

Tingkatan 1:

  • Tarikh Buka Semakan: 1 Mac 2024
  • Aplikasi Semakan Online: Pelajar boleh menyemak keputusan kemasukan mereka melalui laman web https://spskt1.moe.gov.my/
  • e-Rayuan: Bagi pelajar yang tidak berjaya mendapat tempat, sistem e-Rayuan akan dibuka serentak dengan pengumuman keputusan. Pelajar dinasihatkan untuk melayari portal rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di http://www.moe.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat terkini.

Tingkatan 4:

  • Tarikh Buka Semakan: 1 Mac 2024
  • Aplikasi Semakan Online: Keputusan kemasukan boleh disemak di https://spskt4.moe.gov.my/
  • e-Rayuan: Sistem e-Rayuan juga akan dibuka bersamaan dengan pengumuman keputusan. Pelajar yang gagal mendapat tempat boleh membuat e-Rayuan bergantung kepada kekosongan tempat.
Semakan Kemasukan Ke SBP Sekolah Berasrama Penuh 2024 1
Semakan Kemasukan Ke SBP Sekolah Berasrama Penuh 2024 3

Prosedur e-Rayuan

Pelajar yang ingin membuat e-Rayuan boleh mengikuti langkah-langkah yang diberikan pada laman sesawang rasmi SBP yang sama dengan tempat mereka menyemak keputusan kemasukan. Arahan dan tarikh penting bagi e-Rayuan akan dinyatakan di laman web tersebut. Tarikh semakan untuk tawaran ambilan kedua SBP 2024 dibuka pada 9 April 2024 dan ditutup pada 22 April 2024.

Dokumen diperlukan

Pelajar yang berjaya perlu mencetak surat tawaran dan lampiran yang disertakan. Semua dokumen perlu dilengkapkan dan diserahkan kepada pihak sekolah semasa hari pendaftaran. Sekiranya maklumat tidak lengkap atau tidak benar, pihak sekolah berhak untuk tidak mendaftarkan atau menolak pendaftaran tersebut.

Kesimpulan

Proses semakan dan e-Rayuan SBP adalah proses yang mudah dan boleh dilakukan secara dalam talian. Pelajar dan ibu bapa perlu memastikan semua dokumen dan maklumat adalah lengkap dan betul. Untuk maklumat lebih terperinci, pelajar dan ibu bapa dinasihatkan untuk sentiasa menyemak portal rasmi KPM dan laman web yang berkaitan dengan SBP untuk kemas kini terbaru dan informasi tambahan

Tags:

bantuan terkini