Semakan Tabika KEMAS Keputusan Kemasukan Sesi 2023 /2024

Posted on

semakan tabika kemas

Pendidikan

Ibu bapa yang ada membuat permohonan dan mendaftarkan anak untuk memasuki Tabika Kemas di bawah KPM pada tahun lepas, kini boleh membuat semakan keputusan kemasukan anda.

Apa itu Tabika Kemas?

Tabika Kemas adalah program pendidikan prasekolah yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Program ini ditujukan untuk kanak-kanak usia 4 hingga 6 tahun yang berada di bawah Program Pendidikan Masyarakat (KEMAS). Tabika Kemas menyediakan pendidikan yang berkualiti dan bersepadu bagi kanak-kanak dari semua kelas sosio-ekonomi.


Tabika Kemas menawarkan pelbagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk mengembangkan kemahiran dasar kanak-kanak seperti kemahiran motor halus dan kasar, kemahiran bahasa, kemahiran matematik, dan kemahiran sosial emosi. Selain itu, program ini juga memberi penekanan kepada pembentukan budaya akhlak yang baik dan pembentukan personaliti yang positif.

Semakan Tabika KEMAS Keputusan Kemasukan Sesi 2023 /2024 1
Semakan Tabika KEMAS Keputusan Kemasukan Sesi 2023 /2024 3


Program ini dijalankan di sekolah-sekolah KEMAS dan di pusat-pusat pembelajaran KEMAS. Pengajar-pengajar yang terlibat dalam program ini dilatih dengan baik dan berpengalaman dalam bidang pendidikan prasekolah.


Tabika Kemas juga menyediakan persekitaran yang selamat dan sesuai untuk kanak-kanak. Ia menyediakan peralatan dan bahan-bahan pendidikan yang berkualiti tinggi serta mengambil berat tentang keselamatan dan kesihatan kanak-kanak.


Secara keseluruhannya, Tabika Kemas adalah program pendidikan prasekolah yang berkualiti dan bersepadu yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Program ini bertujuan untuk mengembangkan kemahiran dasar kanak-kanak dan membentuk personaliti yang positif. Program ini dijalankan di sekolah-sekolah KEMAS dan di pusat-pusat pembelajaran KEMAS yang dilatih oleh pengajar-pengajar yang berpengalaman dan berkualiti.

Semakan Keputusan Kemasukan Tabika Kemas 2023

Keputusan boleh disemak pada laman web rasmi KEMAS di https://www.kemas.gov.my/ bermula pada minggu pertama bulan Februari 2023.

Keputusan menetnukan sama ada permohonan kemasukan anak anda diterima atau ditolak akan dimaklumkan pada tarikh berkenaan. Sila semak untuk memastikan anda dapat membuat sebarang persiapan kemasukan anak anda jika berjaya.

Syarat Kemasukan

Syarat-syarat kemasukan ke program TABIKA KEMAS adalah seperti berikut:

  • Kanak-kanak yang mempunyai status Warganegara Malaysia atau salah seorang ibubapa mereka adalah Warganegara Malaysia.
  • Program ini terbuka untuk kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun, dengan keutamaan untuk kanak-kanak berumur 5 dan 6 tahun.
  • Tempoh permohonan untuk program TABIKA KEMAS tahun 2023 akan dibuka mulai dari 1 Ogos hingga 31 Disember 2022.
  • Borang permohonan boleh di muat turun dari laman web Jabatan Kemajuan Masyarakat (http://www.kemas.gov.my) atau boleh didapati di semua cawangan TABIKA KEMAS.
  • Bilangan kanak-kanak dalam satu kelas adalah terhad, iaitu hanya sebanyak 25 orang atau mengikut kapasiti ruang kelas.
  • Borang pendaftaran yang telah dilengkapkan beserta dokumen yang berkaitan hendaklah dihantar terus ke cawangan TABIKA KEMAS yang berdekatan dengan rumah anda.
  • Jawatankuasa Pemilihan TABIKA akan mengeluarkan surat jawapan Terima/Tolak kepada ibubapa/penjaga kanak-kanak yang terlibat.
  • Surat pemberitahuan permohonan Terima/Tolak akan dikeluarkan selewat-lewatnya pada minggu pertama bulan Februari 2023.

artikel lain:

Tags:

bantuan terkini