Semakan Keputusan UPKK 2023 Secara Online

Posted on

semakan upkk

Informasi

UPKK (Ujian Penilaian Kelas KAFA) 2023 telah dijalankan pada tahun ini dan para pelajar KAFA yang telah mengambil ujian tersebut pasti menantikan keputusan. Bagi pelajar yang ingin mengetahui keputusan UPKK 2023, terdapat beberapa cara untuk melakukan semakan.

Semakan UPKK

Semakan boleh dilakukan secara online melalui portal online JAKIM ( https://simpeni.islam.gov.my/ ). Keputusan UPKK 2023 akan diumumkan pada 9 Mac 2023, dan pelajar boleh menggunakan Modul Penilaian Kelas KAFA (MPKAFA) untuk menyemak keputusan . Selain itu, pelajar juga boleh menyemak keputusan secara online melalui laman web semakan rasmi JAKIM dan mengisi butiran yang diperlukan.

Semakan UPKK Melalui SMS

semakan keputusan UPKK 2023 juga boleh dilakukan melalui SMS. Pelajar hanya perlu menaip UPKKRESULT Nombor Kad Pengenalan atau Nombor Sijil Lahir dan hantar ke nombor 15888 untuk mengetahui keputusan.

Sementara itu, bagi yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai UPKK, ia merupakan ringkasan dari Ujian Penilaian Kelas KAFA dan diperkenalkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Objektif utama UPKK adalah untuk menilai tahap kefahaman pelajar KAFA dalam bidang pengajian Islam dan bahasa Arab.

Kesimpulannya, semakan keputusan UPKK 2023 boleh dilakukan secara online melalui portal online JAKIM atau laman web semakan rasmi JAKIM. Pelajar juga boleh menyemak keputusan melalui SMS dengan menaip UPKKRESULT Nombor Kad Pengenalan atau Nombor Sijil Lahir dan hantar ke nombor 15888. Semoga keputusan yang diperoleh memberikan kegembiraan dan memberi motivasi kepada pelajar untuk terus meningkatkan prestasi mereka dalam pengajian Islam dan bahasa Arab.

Tags:

check keputusan upkk / result upkk / result upkk 2023 / semakan upkk / ujian penilaian kelas kafa semakan 2023

bantuan terkini