Guna Baki Wang di Dalam Akaun KWSP Melalui i-Lindung

Posted on

guna baki akaun dengan ilindung kwsp

Informasi

Jika anda sentiasa didatangi ejen takaful/ insurans yang menyuruh anda membuat potongan takful, kini anda boleh elak perkara itu dengan mendaftar sendiri tanpa menggunakan wang simpanan di dalam bank anda. Ini keraja, anda boleh saja terus menggunakan wang di dalam akaun KWSP untuk buat pemotongan bulanan.

i-Lindung adalah sebuah platform layan diri yang disediakan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di dalam i-Akaun Ahli. Platform ini membolehkan ahli KWSP membeli produk perlindungan yang ditawarkan oleh Syarikat Insurans dan Pengendali Takaful (SIT) yang diluluskan oleh KWSP. Tujuannya adalah untuk memberikan pilihan kepada ahli dalam mendapatkan perlindungan bagi membantu mereka berdepan dengan tempoh sukar atau kejadian yang tidak diingini pada masa hadapan.

Untuk layak mendapatkan produk di bawah i-Lindung, anda perlu memenuhi syarat-syarat kelayakan. Pertama, anda perlulah seorang warganegara Malaysia. Kedua, anda perlu menjadi pengguna i-Akaun KWSP (Ahli). Ketiga, anda perlu mempunyai baki simpanan di dalam Akaun KWSP.

Jenis perlindungan yang ditawarkan melalui i-Lindung adalah Perlindungan Hayat dan Perlindungan Penyakit Kritikal. Perlindungan Hayat memberikan manfaat wang tunai kepada waris anda jika anda meninggal dunia. Perlindungan Penyakit Kritikal pula memberikan manfaat wang tunai jika anda disahkan mengalami penyakit kritikal seperti kanser, serangan jantung, strok dan sebagainya.

Cara Memohon

Layari i-Akaun KWSP dan pergi ke bahagian tab tertulis i-Lindung.Pilih produk perlindungan yang anda mahu dan teruskan mengisi borang.

ilindung
Guna Baki Wang di Dalam Akaun KWSP Melalui i-Lindung 2

Jika anda berumur lebih 55 tahun, anda masih layak mendapatkan produk di bawah i-Lindung selagi anda mempunyai minima RM100 di dalam Akaun 55 dan/atau Akaun Emas, berdasarkan had umur penyertaan bagi produk yang ditawarkan oleh SIT. Ini bermakna anda masih mempunyai peluang untuk mendapatkan perlindungan walaupun anda sudah berusia lanjut.

Namun, anda hanya boleh mendapatkan produk di bawah i-Lindung secara dalam talian melalui i-Akaun (Ahli) sahaja. Anda tidak boleh mendapatkan produk ini melalui ejen insurans atau takaful.

Jika anda adalah pemegang akaun Simpanan Shariah, tiada halangan untuk memiliki produk insurans di bawah i-Lindung. Namun, ahli beragama Islam disarankan untuk menyertai produk takaful kerana insurans konvensional telah diputuskan sebagai suatu muamalah yang tidak patuh syariah (haram) oleh Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam.

Kesimpulannya, i-Lindung adalah sebuah platform yang disediakan oleh KWSP untuk memudahkan ahli mendapatkan perlindungan hayat dan penyakit kritikal melalui i-Akaun Ahli. Syarat kelayakan untuk mendapatkan produk ini adalah sebagai warganegara Malaysia, pengguna i-Akaun KWSP dan mempunyai baki simpanan di dalam Akaun KWSP. Jika anda berumur lebih 55 tahun, anda masih layak mendapatkan produk di bawah i-Lindung selagi anda mempunyai minima RM100 di dalam Akaun 55 dan/atau Akaun Emas.

Tags:

bantuan terkini