Keputusan SPM 2023 Diumumkan dan Semakan Online

Posted on

RESULT SPM

Pendidikan

Setiap tahun, pelajar-pelajar sekolah menengah di Malaysia menantikan tarikh keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 dengan penuh kerisauan dan harapan. Keputusan ini sangat penting kerana ia memainkan peranan yang besar dalam menentukan jangka masa depan pelajar dalam bidang pendidikan dan kerjaya. Bagi pelajar yang merancang untuk meneruskan pengajian ke peringkat kolej atau universiti, keputusan SPM adalah amat penting bagi memohon kemasukan melalui UPU (Unit Pusat Universiti) untuk program pengajian yang diingini.

Tarikh Keputusan SPM 2023 Diumumkan

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan bahawa keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Tahun 2022 akan dikeluarkan pada 8 Jun 2023 (Khamis). Seramai 403,637 orang calon telah mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM Tahun 2022 di 3,355 buah pusat peperiksaan di seluruh negara dan seramai 131,318 petugas peperiksaan telah dilantik bagi keseluruhan peperiksaan ini.

Cara Semakan Keputusan Online

Keputusan SPM anda boleh anda semak mulai pukul 10 pagi pada laman web myresultspm.moe.gov.my

Keputusan SPM 2023 Diumumkan dan Semakan Online 1
Keputusan SPM 2023 Diumumkan dan Semakan Online 3

Bagi pelajar yang merancang untuk mengemaskini keputusan SPM semasa permohonan UPU fasa 2 dibuka, tarikh pengumuman keputusan SPM menjadi penting. Keputusan SPM yang dikeluarkapada 8 Jun 2023 akan memberi peluang kepada mereka untuk mengemaskini keputusan SPM sebenar semasa permohonan UPU fasa 2.

Sehubungan dengan itu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengumumkan tarikh rasmi keputusan SPM 2023 pada masa yang akan datang. Biasanya, tarikh ini akan diumumkan beberapa minggu sebelum tarikh peperiksaan SPM bermula. Jadi, pelajar-pelajar yang bakal mengambil peperiksaan SPM pada tahun 2023 perlu sentiasa memantau laman web rasmi KPM untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai tarikh keputusan SPM.

Dalam kesimpulannya, keputusan SPM adalah sangat penting bagi pelajar untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Oleh itu, pelajar-pelajar di seluruh negara perlu sentiasa memantau perkembangan terkini mengenai tarikh pengumuman keputusan SPM dan memastikan mereka bersedia untuk membuat keputusan terbaik mengenai masa depan mereka. Semoga segala usaha dan persediaan yang dilakukan dapat memberikan kejayaan dan kemenangan kepada semua pelajar.

Tags:

bantuan terkini