Tarikh Cuti Sekolah Bulan Jun 2023

Posted on

tarikh cuti sekolah bulan jun 2023

Pendidikan

Bulan Jun tahun 2023 membawa kegembiraan kepada pelajar di seluruh Malaysia dengan adanya cuti sekolah yang dinanti-nantikan. Dalam bulan yang penuh dengan perayaan dan kegembiraan ini, terdapat dua tarikh cuti yang perlu diberi perhatian. Pertama, kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha, yang merupakan salah satu perayaan penting dalam agama Islam. Kedua, terdapat cuti sekolah yang bermula pada 28 Jun 2023 hingga 2 Julai 2023.

Hari Raya Aidiladha, juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban, merupakan salah satu perayaan yang dijalankan oleh umat Islam di seluruh dunia. Pada hari yang mulia ini, umat Islam mengenang pengorbanan Nabi Ibrahim yang bersedia untuk mengorbankan anaknya, Nabi Ismail, sebagai tanda taat kepada Allah. Namun, tatkala Nabi Ibrahim bersiap untuk mengorbankan anaknya, Allah menggantikannya dengan seekor binatang yang lebih berharga. Hari Raya Aidiladha dirayakan dengan pelbagai aktiviti keagamaan seperti sembahyang Aidiladha dan penyembelihan haiwan korban. Oleh itu, pada 29 Jun 2023, semua pelajar akan menikmati cuti sekolah sempena Hari Raya Aidiladha ini.

Jadual Cuti Sekolah Jun 2023

TarikhHariPeristiwa
28 Jun 2023RabuCuti Sekolah (Tambahan)
29 Jun 2023KhamisHari Raya Aidiladha
30 Jun 2023JumaatCuti Sekolah (Tambahan)
1 Julai 2023SabtuCuti Sekolah
2 Julai 2023AhadCuti Sekolah
cuti sekolah jun 2023
Tarikh Cuti Sekolah Bulan Jun 2023 2

Selain itu, bulan Jun juga menyediakan peluang untuk pelajar merasai percutian yang menyeronokkan. Bermula pada 28 Jun 2023 hingga 2 Julai 2023, terdapat cuti sekolah yang memberi peluang kepada pelajar untuk berehat dan mengisi masa lapang dengan aktiviti yang menyeronokkan. Mungkin ada yang akan merancang percutian keluarga, mengunjungi tempat menarik, atau terlibat dalam aktiviti rekreasi. Cuti sekolah ini merupakan masa yang baik untuk menghabiskan masa bersama keluarga dan menikmati momen bermakna bersama orang tersayang.

Bagi ibu bapa dan penjaga, pastikan untuk memberikan pengawasan dan bimbingan yang baik kepada anak-anak semasa cuti sekolah ini. Manfaatkan masa ini untuk melibatkan mereka dalam aktiviti pembelajaran dan kegiatan berkualiti yang membantu perkembangan mereka secara keseluruhan. Selain itu, pastikan untuk memberi perhatian kepada keselamatan mereka dalam apa jua aktiviti yang dijalankan semasa percutian.

Jadi, dengan adanya tarikh cuti sekolah pada bulan Jun 2023, semua pelajar berpeluang untuk menyambut Hari Raya Aidiladha dan menikmati percutian yang menyeronokkan. Pastikan untuk merancang dengan baik dan mengisi masa lapang dengan aktiviti yang bermanfaat dan mengasyikkan. Selamat menikmati cuti sekolah dan semoga semua pelajar kembali dengan semangat baru untuk terus berusaha dan belajar dengan cemerlang selepas cuti ini.

sumber: https://www.moe.gov.my/images/kpm/takwim/LAMPIRAN_A_B_DAN_C.pdf

Tags:

bantuan terkini