STR Bujang Pembayaran Terkini (Julai 2023)

Posted on

bujang str

Bantuan

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3, inisiatif kerajaan yang bertujuan untuk memberikan bantuan kepada golongan memerlukan, termasuk isi rumah, bujang, OKU, dan sebatang kara, akan dilaksanakan mulai Julai 2023​1​. Ia mengikuti pelaksanaan STR Fasa 2 yang telah berjaya disalurkan kepada penerima pada 5 April 2023.

Jumlah Bayaran

Mengikut kriteria yang ditetapkan, pelbagai kategori akan mendapat pembayaran STR Fasa 3. Jadual pembayaran yang terperinci berdasarkan kategori dan bilangan anak boleh dijadikan rujukan. Namun, perlu diingatkan bahawa isi rumah yang mempunyai pendapatan antara RM2501 hingga RM500 tanpa anak tidak layak mendapatkan bantuan STR Fasa 3 ini​​.

Untuk kategori bujang berumur 21 hingga 59 tahun, jumlah STR Fasa 3 yang diterima adalah sebanyak RM150. Bagi isi rumah, bayaran STR Fasa 3 akan ditentukan berdasarkan jumlah anak dan pendapatan bulanan. Isi rumah yang mempunyai pendapatan kurang dari RM2500 dan mempunyai lebih dari 5 anak akan mendapatkan bayaran maksimum iaitu RM800. Warga emas akan mendapatkan bayaran sebanyak RM200, sementara bujang dengan pendapatan kurang dari RM2500 dan bujang OKU akan mendapatkan bayaran sebanyak RM150​​.

Semakan Status

Bagi penerima yang layak, adalah disarankan agar melakukan semakan pembayaran STR Fasa 3 melalui laman web rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my. Program STR ini diharapkan dapat memberikan manfaat kepada golongan yang memerlukan dan membantu mereka merayakan Hari Raya Aidilfitri dengan lebih ceria. Oleh itu, penerima perlu mengambil langkah proaktif untuk melakukan semakan dan memastikan maklumat akaun bank mereka adalah sah dan terkini agar proses pembayaran STR Fasa 3 pada Julai 2023 dapat berjalan lancar​4.

Tags:

bantuan terkini