Senarai Bantuan Kewangan Buat Rakyat Malaysia Tahun 2023 (Bulan Jun)

Golongan B40 merupakan kategori yang kerap menjadi fokus pemerhatian oleh kerajaan. Sejajar dengan pembentangan bajet 2023, beberapa bentuk bantuan telah diumumkan yang akan disalurkan kepada golongan B40 dalam tahun tersebut​​.

Senarai Bantuan Tahun 2023

Berikut adalah senarai bantuan yang dijangka akan diterima oleh golongan B40 pada tahun 2023:

  1. Bantuan Warga Emas (BWE): Bantuan ini diberikan kepada warga emas dalam golongan B40. Maklumat lanjut mengenai bantuan ini boleh didapati dari pihak kerajaan yang berkenaan.
  2. Bantuan Kanak-kanak dari Jabatan Kebajikan Masyarakat: Ini adalah bantuan yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk membantu kanak-kanak dalam golongan B40.
  3. Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja: Bantuan ini adalah untuk golongan OKU yang tidak berupaya bekerja. Bantuan ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan mereka.
  4. Bantuan Penjagaan OKU dan Pesakit Kronik: Bantuan ini ditujukan kepada individu yang menjaga OKU atau pesakit kronik. Ini adalah untuk meringankan beban penjagaan mereka.
  5. Subsidi Bil Elektrik: Subsidi ini ditawarkan kepada golongan B40 untuk membantu meringankan beban bil elektrik mereka.
  6. Sumbangan Tunai Rahmah: Bantuan Keluarga Malaysia adalah inisiatif oleh kerajaan untuk membantu keluarga-keluarga yang berada dalam golongan B40.
  7. STR Tambahan Ini adalah bantuan tambahan yang diberikan kepada keluarga yang berada dalam kateogri miskin tegar.
  8. Bantuan Lesen Memandu B2 Percuma: Bantuan Lesen B2 untuk golongan B40 mendapatkan lesen motosikal secara percuma.

Selain itu, lebih dari 50,000 isi rumah miskin tegar akan menerima bantuan melalui projek pertanian dan keusahawanan. Ini termasuk latihan, modal permulaan, insentif pertanian, pemasaran, dan pendigitalan. Inisiatif ini bertujuan untuk memperkasakan golongan ini dengan kemahiran dan sumber untuk membantu mereka keluar dari kemiskinan​.