Semakan Keputusan SPM Online 2023

Posted on

semakan keputusan spm

Isu Semasa

Calon yang ingin membuat semakan keputusan peperiksaan kini boleh melakukannya secara online dengan melayari laman web khas yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengumumkan keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Tahun 2022 pada 8 Jun 2023 (Khamis). Jumlah pendaftar peperiksaan SPM Tahun 2022 mencapai 403,637 orang di 3,355 pusat peperiksaan di seluruh negara. Untuk menjaga integriti peperiksaan, KPM telah melantik 131,318 petugas peperiksaan yang bertanggungjawab dalam penyelenggaraan dan pentadbiran peperiksaan ini.

Bagi calon sekolah, keputusan peperiksaan SPM Tahun 2022 akan disampaikan kepada mereka melalui sekolah masing-masing bermula pukul 10.00 pagi pada tarikh yang dinyatakan. Calon persendirian pula akan menerima keputusan peperiksaan mereka melalui pos atau boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri yang berkaitan dengan tempat pendaftaran peperiksaan.

KPM memberikan penekanan kepada pelaksanaan yang cekap dan adil dalam pengumuman keputusan peperiksaan ini, dan berharap bahawa semua calon akan mendapat keputusan yang memuaskan. Selamat kepada semua calon SPM Tahun 2022 dan semoga berjaya dalam perjalanan pendidikan mereka.

Cara Semakan Keputusan SPM

Semakan boleh dibuat dengan malayari laman web myresultspm.moe.gov.my . Pelajar diikehendaki memasukkan nombor kad pengenalan dan angka giliran kemudian klik butang semak.

Semakan Keputusan SPM Online 2023 1
Semakan Keputusan SPM Online 2023 3

PERHATIAN
Laman tersebut bukan bertujuan buat cetakan slip keputusan peperiksaan calon.
Calon hendaklah mendapatkan slip keputusan peperiksaan di sekolah atau Jabatan Pendidikan Negeri (calon persendirian).

Bila keputusan SPM 2022 diumumkan?

Pada 8 Jun 2023.

Adakah terdapat semakan secara online?

Ya. KPM menyediakan link semakan.

Tags:

bantuan terkini