Permohonan PPKP Program Penajaan Kumpulan Pelaksana Tahun 2023

Posted on

permohonan ppkp

Informasi

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengumumkan permohonan bagi Program Penajaan Kumpulan Pelaksana (PPKP) untuk tahun 2023. PPKP adalah sebuah program penajaan pengajian yang ditawarkan kepada Pegawai Kumpulan Pelaksana (PKP) dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan, sama ada secara sepenuh masa atau separuh masa.

Cara Permohonan PPKP 2023

Permohonan PPKP boleh dibuat secara dalam talian melalui laman web http://esilav2.jpa.gov.my. Terdapat dua kategori permohonan yang boleh dibuat, iaitu:

  1. PPKP Sepenuh Masa: Permohonan ini adalah untuk pengajian Ijazah Pertama, Diploma, Diploma Kemahiran Malaysia atau Sijil Kemahiran Malaysia. Tempoh permohonan adalah dari 3 April 2023 hingga 30 November 2023, tertakluk kepada jumlah slot yang masih ada. Borang permohonan yang lengkap dan dokumen sokongan yang berkaitan perlu dikemukakan dan diterima oleh JPA sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum tarikh memulakan pengajian. Maklumat lanjut boleh dirujuk di Lampiran A.
  2. PPKP Separuh Masa: Permohonan ini adalah untuk pengajian Ijazah Pertama secara separuh masa. Tempoh permohonan adalah dari 3 April 2023 hingga 26 Mei 2023. Tarikh akhir penerimaan borang permohonan yang lengkap dan dokumen sokongan yang berkaitan oleh JPA adalah pada 2 Jun 2023. Maklumat lanjut boleh dirujuk di Lampiran B.

Pertanyaan

Untuk sebarang pertanyaan berhubung PPKP, anda boleh menghubungi talian 03-8885 3468/3518/3359 atau melalui emel [email protected] untuk PPKP Sepenuh Masa. Manakala untuk PPKP Separuh Masa, sila hubungi talian 03-8885 3569 atau emel [email protected].

Jabatan Perkhidmatan Awam berharap agar semua PKP yang berminat dan berkelayakan akan mengambil peluang ini untuk memperkembangkan potensi diri dan meningkatkan kemahiran melalui Program Penajaan Kumpulan Pelaksana.

Tags:

bantuan terkini