Pas Bulanan My50: Perjalanan Tanpa Had Pengangkutan Awam 2023

Cover image

My50: Pas Perjalanan Tanpa Had untuk Pengguna Pengangkutan Awam di Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Kuantan

Rapid KL LRT, MRT, Monorail, BRT, bas Rapid KL, dan bas perantara MRT di Lembah Klang kini menawarkan My50, pas perjalanan tanpa had selama 30 hari bagi warganegara Malaysia yang mempunyai MyKad atau MyTentera yang sah. Pas My50 ini juga tersedia untuk pengguna bas Rapid Penang di Pulau Pinang melalui Pas My50 Mutiara.

Namun, perlu diingat bahwa My50 tidak boleh digunakan untuk servis Rapid Kuantan di Kuantan.

Cara Memohon Pas My50

Untuk membeli Pas My50 di Lembah Klang, pengguna perlu membawa MyKad atau MyTentera yang mempunyai fungsi Touch ‘n Go ke kaunter perkhidmatan pelanggan Rapid KL Rail atau hab bas terpilih. Pastikan MyKad atau MyTentera mempunyai tambah nilai minimum RM55 terlebih dahulu. Jika nilai dompet tidak mencukupi, pengguna perlu memuatkan semula jumlah minimum RM60 ke MyKad atau MyTentera. Selepas ditolak yuran tambah nilai RM0.50, RM9.50 akan disimpan dalam nilai dompet Touch ‘n Go. Baki tidak akan ditolak sebaik pas telah diaktifkan, melainkan jika pengguna menggunakannya untuk transaksi lain seperti tol, kedai runcit, tempat letak kereta, dan sebagainya.

Pengguna juga harus menentukan atau mempertimbangkan lebih awal tarikh yang ingin digunakan untuk memulai menggunakan Pas My50. Pas ini akan diaktifkan sebaik sahaja menyentuh pas pintu dan dianggap sebagai Hari 1. Pengguna juga dapat memohon pembaharuan automatik di mana-mana Pejabat Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL Rail atau hab bas terpilih di atas. Pastikan jumlah dalam nilai dompet dikekalkan sekurang-kurangnya RM55 untuk pembaharuan automatik My50.

Untuk membeli Pas My50 Mutiara di Pulau Pinang, pengguna perlu membawa MyKad atau MyTentera ke mana-mana hab bas atau kiosk terpilih di Pulau Pinang yang dinyatakan di atas. Pastikan untuk menentukan atau mempertimbangkan lebih awal tanggal yang ingin digunakan untuk memulai menggunakan pas. Pas My50 Mutiara akan diaktifkan sebaik sahaja menyentuh pembaca kad bas saat menggunakan perkhidmatan bas Rapid Penang. Pengguna juga dapat memohon pembaharuan automatik di mana-mana hab bas terpilih di Kuantan saja.

Permohonan produk ini tersedia untuk pembelian dari 15 Februari 2023 hingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak. Pastikan untuk membawa dokumen yang diperlukan yaitu MyKad atau MyTentera yang mempunyai fungsi Touch ‘n Go saat membeli pas ini. Senarai kaunter perkhidmatan pelanggan Rapid KL/Hab Bas untuk pembaharuan/tambah nilai juga telah disediakan bagi kenyamanan pengguna.

Maklumat lanjut: MyRapid