Drama Hijrah Jannah: Sinopsis dan Senarai Pelakon

“Hijrah Jannah”, sebuah drama siri baru yang disiarkan dalam slot Tiara, membawa penonton ke dalam dunia perkahwinan, tanggungjawab seorang suami dalam poligami, dan pengalaman seorang mualaf dalam masyarakat dan keluarga mereka.

Pelakon Utama

  • Remy Ishak memerankan watak Syawal Fitri
  • Daniella Sya berperanan sebagai Jannah / Janet
  • Puteri Sarah Liyana memegang watak Munirah

Maklumat Tayangan:

Bilangan EpisodTarikh Mula TayanganWaktu SiaranSaluranPenulis SkripPengarahRumah Produksi
405 Jun 2023Isnin-Jumaat, 6:00 petangAstro Ria / Astro GOAzzu RoslanFeroz KaderMIG Production
hijrah jannah
Drama Hijrah Jannah: Sinopsis dan Senarai Pelakon 3

Sinopsis Cerita

Janet, selepas berkahwin dengan Syawal Fitri, memilih untuk memeluk Islam dan akhirnya diasingkan oleh keluarganya. Kehidupannya menjadi lebih mencabar apabila ibu Syawal, Puan Sri Rafidah, berusaha untuk membuat hidupnya susah. Puan Sri Rafidah memaksa Syawal untuk berkahwin lagi dengan Munirah, pilihan wanitanya. Syawal menurut, tetapi tidak menjangka bahawa isteri barunya itu hanya berpura-pura baik. Pernikahan dengan Munirah membawa konflik antara Syawal dan Jannah. Dalam proses mempelajari agama barunya, Jannah bertemu dengan Zakri, salah seorang fasilitator di pusat pembelajarannya, yang simpati dan menyimpan perasaan terhadapnya.

Soalan Lazim (FAQ):

1. Siapakah pelakon utama dalam drama “Hijrah Jannah”?

Pelakon utama dalam drama ini adalah Remy Ishak yang memerankan Syawal Fitri, Daniella Sya sebagai Jannah / Janet, dan Puteri Sarah Liyana sebagai Munirah.

2. Bila dan di mana boleh saya menonton drama “Hijrah Jannah”?

Drama ini disiarkan setiap hari Isnin hingga Jumaat mulai 5 Jun 2023, jam 6.00 petang secara eksklusif melalui saluran Astro Ria (104) dan juga boleh ditonton melalui On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO.

3. Apa tema utama drama “Hijrah Jannah”?

Tema utama drama ini adalah perkahwinan dan poligami, serta pengalaman seorang mualaf dalam menerima dan diterima oleh masyarakat dan keluarga mereka.