Cara Membeli Guna Wang SARA (Sumbangan Asas Rahmah) & Senarai Barang

Posted on

cara guna sara

Bantuan

Pengumuman telah dibuat oleh Kementerian Kewangan Malaysia mengenai pemberian Sumbangan Asas Rahmah (SARA) sebanyak RM600 kepada individu yang menerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan diklasifikasikan sebagai miskin tegar, bermula pada 17 Julai 2023.

Penerima yang berhak untuk program ini dikenal pasti melalui data Miskin Tegar eKasih dan mereka yang telah lulus STR 2023. Penerima yang berhak akan mendapat RM100 setiap bulan secara automatik melalui Kad Pengenalan (MyKad) mereka untuk jangka masa 6 bulan dari Julai hingga Disember 2023. Mereka boleh membeli barangan makanan asas dari kategori yang telah diluluskan menggunakan Kad Pengenalan (MyKad) mereka di pasar raya atau kedai runcit yang dipilih di seluruh negara.

Cara Membeli Barangan Makanan Bantuan

  1. Memilih Barangan Asas: Penerima bantuan boleh memilih untuk membeli barangan asas berdasarkan 10 kategori makanan yang mempunyai label MyKasih di rak harga.
  2. Pengesahan MyKad: Status MyKad penerima bantuan akan disemak oleh juruwang.
  3. Pengimbasan Kod Barangan: Juruwang akan mengimbas setiap item barangan makanan asas yang ingin dibeli mengikut kategori yang dibenarkan.
  4. Pembayaran Melalui MyKad: Penerima bantuan perlu memasukkan nombor pin 6-digit untuk mengesahkan transaksi pembelian.
  5. Penyimpanan Resit Untuk Semakan: Penerima bantuan perlu menyimpan resit untuk memeriksa transaksi pembelian mereka.

10 Kategori Makanan Yang Telah Diluluskan

Berikut adalah kategori makanan yang boleh dibeli menggunakan duit bantuan SARA.

senarai makanan bantuan sara
Cara Membeli Guna Wang SARA (Sumbangan Asas Rahmah) & Senarai Barang 2

Tags:

bantuan terkini