Bantuan RM200 Aidilfitri Buat Pekebun,Pesawah, Nelayan (Tarikh Bayaran)

Posted on

bantuan khas aidilfitir pekebun, nelayan, pesawah

Bantuan

Kerajaan Malaysia telah mengambil langkah penting untuk membantu golongan pekebun kecil getah, pesawah dan nelayan dengan menyalurkan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri . Hal ini disampaikan oleh Perdana Menteri dalam Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2023 yang dibentangkan untuk kali kedua di Dewan Negara pada hari ini.

Menurut Perdana Menteri, bantuan ini adalah tambahan kepada bantuan yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 yang dibentangkan pada bulan lalu. Dia menyatakan bahwa pemberian bantuan ini adalah salah satu yang terbesar yang pernah diberikan kepada golongan nelayan, pesawah dan pekebun kecil getah.

Jumlah dan Tarikh Pembayaran

Bantuan akan diberikan sebanyak RM200 kepada 850,000 orang pekebun, pesawah dan nelayan di seluruh Malaysia.

Bayaran ini dijangkan akan diberikan kepada mereka yang layak pada bulan April 2023.

Keputusan ini merupakan kabar gembira bagi golongan tersebut, terutama dalam suasana yang masih dipengaruhi oleh pandemi COVID-19 yang berkepanjangan. Bantuan tersebut akan membantu mereka memenuhi keperluan asas seperti makanan dan perbelanjaan rumah tangga serta mempertahankan sumber pendapatan mereka yang terjejas akibat pandemi ini.

Tindakan kerajaan untuk memberikan bantuan ini menunjukkan kepekaan mereka terhadap keperluan golongan yang memerlukan dan menghargai sumbangan mereka kepada ekonomi negara. Selain itu, bantuan ini juga menunjukkan komitmen kerajaan untuk memperkasa golongan ini agar dapat mengatasi cabaran-cabaran yang dihadapi dan menjadikan mereka sebagai sebahagian daripada pembangunan negara.

Diharapkan langkah ini dapat memberikan manfaat yang besar bagi golongan pekebun kecil getah, pesawah dan nelayan dalam menghadapi cabaran ekonomi yang berterusan. Melalui bantuan ini, kerajaan Malaysia menunjukkan bahawa mereka bersedia untuk membantu rakyat mereka dan mengambil tindakan positif untuk melindungi kebajikan mereka.

Berapakah jumlah bantuan yang disalurkan?

Sebanyak RM200 seorang.

Bilakah pembayaran akan dibuat?

Pada april 2023.

Tags:

bantuan terkini