Tarikh Hari Raya Aidiladha 2023, Jumlah Cuti Sekolah

Posted on

hari raya aidiladha

Informasi

Hari Raya Aidiladha, juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban, adalah salah satu perayaan penting dalam agama Islam yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia.

Tarikh Hari Raya Aidiladha

Pada tahun 2023, Hari Raya Aidiladha jatuh pada 29 Jun 2023, hari Khamis. Jadual cuti sekolah bagi Hari Raya Korban adalah seperti di bawah:

TarikhHariCuti
28 Jun 2023RabuCuti sekolah KPM
29 Jun 2023KhamisHari Raya
30 Jun 2023JumaatCuti Sekolah KPM
1 Julai 2023SabtuCuti
2 Julai 2023AhadCuti
cuti 5 hari

Jadual cuti di atas adalah bergantung kepada pengumuman kerajaan dan juga keputusan dari majikan masing-masing.

Perayaan Hari Raya Aidiladha adalah penutup kepada ibadah haji di Mekah, di mana jutaan jemaah Muslim dari pelbagai negara berkumpul untuk menjalani serangkaian ritual dan tawaf. Ibadah haji merupakan salah satu dari Lima Rukun Islam yang wajib dilakukan oleh setiap Muslim yang mampu secara fizikal dan kewangan.

Bagi mereka yang tidak melaksanakan ibadah haji, Hari Raya Aidiladha masih mempunyai makna yang penting. Ia merupakan perayaan korban yang mengingati pengorbanan Nabi Ibrahim (AS) yang bersedia mengorbankan anaknya, Nabi Ismail (AS), sebagai ujian kesetiaan kepada Allah. Namun, ketika Nabi Ibrahim (AS) bersedia melaksanakan perintah Allah, Allah menggantikan Nabi Ismail (AS) dengan seekor binatang untuk dikorbankan sebagai ganti.

Tradisi utama dalam perayaan Hari Raya Aidiladha adalah menyembelih binatang korban seperti lembu, biri-biri, atau kambing. Binatang korban ini kemudiannya dibahagikan kepada tiga bahagian: satu untuk keluarga, satu untuk jiran-jiran dan sahabat, dan satu untuk memberi kepada orang yang memerlukan. Tindakan ini mencerminkan semangat kurniaan, kemesraan sosial, dan pengorbanan diri dalam agama Islam.

Tags:

bantuan terkini