Contoh Surat Kiriman Tidak Rasmi (Sekolah Menengah dan Rendah)

Posted on

SURAT TIDAK RASMI

Informasi

Berikut kami kongsikan format dan contoh surat tidak rasmi. Anda boleh gunakan ini untuk rujukan dan juga menjawab soalan peperiksaan sama ada di sekolah rendah mahupun sekolah menengah.

Contoh Surat Kiriman Tidak Rasmi

Berikut kami kongsikan 3 contoh surat tidak rami:

Contoh 1: Surat Kepada Sahabat Lama

Tarikh: 12 September 2023

Salam Sejahtera,

Ali yang saya hormati,

Bagaimana kabar kamu? Sudah lama kita tidak berjumpa sejak tamat sekolah menengah. Saya harap kamu dalam keadaan sihat dan bahagia. Saya sendiri kini sedang sibuk dengan pekerjaan tetapi selalu teringat akan masa-masa indah kita bersama. Apakah kamu masih mengejar hobi memancing yang kita nikmati bersama?

Saya ingin mengajak kamu untuk berkumpul semula bersama rakan-rakan lama kita. Saya rasa ini adalah peluang yang baik untuk kita mengenang kembali kenangan indah semasa di sekolah. Apa pendapat kamu? Saya fikir kita boleh mengadakan majlis kecil-kecilan, mungkin di rumah saya atau di tempat yang kamu suka. Kita boleh juga mengadakan beberapa aktiviti menarik seperti permainan atau tontonan filem untuk menambah keceriaan.

Saya harap dapat mendengar balasan dari kamu secepat mungkin. Jika kamu setuju, kita boleh mulai merancang dan menghubungi rakan-rakan lain untuk memastikan mereka juga dapat hadir.

Sekian, terima kasih.

Yang ikhlas, Ahmad


Contoh 2: Surat Kepada Ibu Bapa

Tarikh: 12 September 2023

Assalamualaikum Mak, Abah,

Saya harap Mak dan Abah dalam keadaan sihat. Saya ingin memaklumkan bahawa saya telah selamat tiba di universiti dan sedang menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Kampusnya sangat besar dan saya masih dalam proses mengenali tempat-tempat penting seperti perpustakaan, kafeteria, dan bilik kuliah.

Saya akan berusaha untuk memastikan kejayaan dalam pelajaran dan juga aktiviti luar kelas. Saya juga akan sentiasa berhubung dengan Mak dan Abah untuk memberitahu perkembangan saya. Selain itu, saya berencana untuk mengambil bahagian dalam beberapa kelab dan persatuan untuk memperkaya pengalaman saya. Saya juga berhasrat untuk melakukan kerja sukarela di pusat komuniti setempat.

Sekian, terima kasih.

Wassalam, Anakanda


Contoh 3: Surat Kepada Guru

Tarikh: 12 September 2023

Salam Sejahtera Cikgu Siti,

Saya harap Cikgu dalam keadaan sihat. Saya ingin mengucapkan terima kasih kerana telah banyak membantu saya dalam mata pelajaran Matematik. Berkat bimbingan Cikgu, saya berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.

Saya berharap dapat terus mendapat tunjuk ajar dari Cikgu untuk memperbaiki lagi kelemahan saya. Saya juga akan berusaha untuk lebih aktif dalam kelas dan menyelesaikan semua tugasan yang diberikan. Selain itu, saya berhasrat untuk membantu rakan-rakan yang menghadapi kesulitan dalam mata pelajaran ini. Saya juga berencana untuk menghadiri kelas tambahan atau bengkel yang diadakan untuk memperdalam pemahaman saya.

Sekian, terima kasih.

Yang benar, Aina

Tags:

bantuan terkini