Sebelum Bercuti Semak Dahulu Status Perjalanan Anda Dengan Cara Ini

“Status Perjalanan” merujuk kepada status dokumen perjalanan atau status aplikasi perjalanan seseorang individu. Ini mungkin termasuk status pasport, visa, atau dokumen perjalanan lain yang diperlukan untuk bepergian antara negara.

Pada konteks Jabatan Imigresen Malaysia, “Semakan Status Perjalanan” merujuk kepada sistem di laman web mereka di mana warganegara Malaysia boleh memeriksa status dokumen perjalanan mereka seperti permohonan pasport atau status perjalanan ke luar negara. Contohnya, seseorang mungkin ingin memeriksa apakah permohonan pasport mereka telah diproses dan siap untuk diambil, atau apakah mereka telah dibenarkan untuk bepergian ke luar negara.

Adalah penting untuk memeriksa status perjalanan anda sebelum anda merancang perjalanan anda untuk memastikan bahawa semua dokumen perjalanan anda adalah sah dan up-to-date, dan untuk menghindari sebarang masalah atau kelewatan yang mungkin timbul.

Cara Semakan Status Perjalanan

Berikut merupakan cara untuk menyemak status perjalanan anda di laman web Jabatan Imigresen Malaysia:

Langkah 1: Buka Laman Web Jabatan Imigresen Malaysia

Pertama sekali, kunjungi laman web Jabatan Imigresen Malaysia pada URL ini: https://sspi.imi.gov.my/sspi/. Laman web ini adalah untuk kemudahan warganegara Malaysia yang ingin menyemak status dokumen perjalanan dan perjalanan ke luar negara. Bagi kemasukan ke Sabah dan Sarawak tertakluk kepada undang-undang kerajaan negeri​1​.

Langkah 2: Masukkan Nombor Kad Pengenalan

Sila masukkan nombor kad pengenalan anda di ruang yang disediakan. Anda perlu memasukkan nombor kad pengenalan 12 digit anda​​.

Langkah 3: Tekan Butang Semak

Setelah anda memasukkan nombor kad pengenalan anda, tekan butang ‘Semak’. Sistem akan mula memproses permintaan anda dan akan mengambil beberapa saat​3​.

Langkah 4: Baca Hasil Semakan

Hasil semakan akan dipaparkan pada skrin. Sila ambil perhatian bahawa semakan ini hanya sah pada tarikh dan masa carian sahaja dan tidak boleh digunakan dimahkamah​​.

Harap maklum bahawa kemudahan ini dibuka untuk semua warganegara Malaysia. Jabatan Imigresen Malaysia tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kerugian samada sengaja atau tidak disengajakan dari penggunaan maklumat yang disiarkan di laman ini​​.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda seharusnya dapat menyemak status perjalanan anda dengan mudah dan cepat.