Beza CKD dan CBU : Perbandingan Kelebihan serta Kekurangannya

Cover image

Dalam dunia automotif, dua istilah yang kerap ditemui adalah CKD (Complete Knocked-Down) dan CBU (Complete Build-Up). Kedua-dua istilah ini berkaitan dengan cara kereta diimport dan dipasang. Namun, apa sebenarnya perbezaan antara keduanya dan bagaimana ia mempengaruhi pembeli kereta? Mari kita selami lebih dalam.

Apa Itu CKD dan CBU?

CKD merujuk kepada kereta yang bahagiannya diimport secara berasingan, seperti enjin, chasis, tayar, dan suspensi, dan kemudian dipasang di dalam negara. Dalam banyak kes, CKD juga menggunakan bahagian yang dibuat dalam negara oleh syarikat tempatan menggunakan kepakaran tempatan.

Sebaliknya, CBU merujuk kepada kereta yang diimport dalam keadaan siap dibina, dan hanya menunggu untuk dijual. Dengan kata lain, kereta CBU sudah siap dipasang dan kemudian diimport ke Malaysia.

Kelebihan dan Kekurangan CKD dan CBU

Salah satu kelebihan utama CBU adalah anda tidak perlu menunggu lama untuk membeli model tersebut kerana semuanya sudah siap dipasang. Namun, kereta CKD mempunyai lebih banyak kelebihan. Model CKD biasanya lebih murah berbanding model CBU, dan boleh mencecah sehingga 20% lebih murah. Ini adalah kerana model CKD mempunyai duti import yang lebih murah.

Kerajaan menggalakkan model import dipasang dalam negara kerana ia akan mewujudkan peluang pekerjaan untuk warga tempatan selain mengasah kemahiran mereka. Ia juga berpotensi akan memesatkan lagi industri pembekal ataupun vendor tempatan yang diupah untuk membuat bahagian-bahagian kenderaan tersebut.

Dari segi kualiti, syarikat-syarikat besar yang membuat kenderaan biasanya bernilai berbilion ringgit, dan sudah tentu mereka mempunyai kepakaran dan mempunyai jabatan khas menjaga kualiti binaan mereka dan mereka akan sentiasa diaudit oleh pihak luar dan juga kerajaan tempatan. Oleh itu, sukar untuk kita melihat perbezaan dari segi kualiti untuk kenderaan CKD dan CBU.

Contoh Kereta CKD dan CBU di Malaysia

Sebagai contoh, model terbaharu oleh Proton iaitu model X70. Setakat hari ini, semua model yang dijual ialah unit CBU, siap dipasang di kilang Geely di China. Proton mengatakan model CKD akan mula dijual selewat-lewatnya akhir tahun ini setelah kilang Proton siap diubahsuai untuk memasang model ini. Kita boleh menjangkakan model ini akan dijual lebih murah daripada harga yang diberikan oleh Proton sekarang.

Sebagai contoh lain, sedan Mercedes-AMG C43 mula diperkenalkan sebagai unit import sepenuhnya pada harga RM499,888.Apabila permintaan meningkat, model itu kini dipasang secara tempatan di kilang Mercedes-Benz Malaysia di Pekan. Harga telah diturunkan sebanyak RM98,000, dijual pada harga RM401,888.

Kesimpulan

Secara ringkasnya, kereta CKD dan CBU adalah sama, dan semuanya berpunca dari kereta idaman yang anda idamkan selama ini. Tajuk “dibuat dalam” tidak sepatutnya menjejaskan membuat keputusan anda apabila anda membeli kereta CKD, lagipun, ia akan menjimatkan lebih banyak wang anda berbanding dengan kereta CBU.

Dengan memahami perbezaan antara CKD dan CBU, anda sekarang boleh membuat keputusan yang lebih baik dan lebih berpengetahuan ketika membeli kereta baru. Ingatlah, pilihan terbaik bergantung kepada keperluan, bajet, dan keutamaan anda sendiri.