Beza Alphard vs Vellfire: Harga, Rekabentuk, Enjin

Posted on

alphard vs vellfire

Informasi

Apa khabar semua? Hari ni kita nak cerita pasal dua model MPV (Multi Purpose Vehicle) yang memang power dan digilai ramai di Malaysia, iaitu Toyota Alphard dan Vellfire. Dua-dua model ni memang popular giler, sampai jadi pilihan utama bagi orang-orang kaya, pemimpin politik, dan juga tauke kereta sewa. Tapi, apa beza antara dua model ni? Jom kita selongkar sama-sama.

Beza Alphard vs Vellfire: Harga, Rekabentuk, Enjin 1
Beza Alphard vs Vellfire: Harga, Rekabentuk, Enjin 3

Alphard dan Vellfire: Beza yang ketara

Walaupun pada pandangan pertama, Alphard dan Vellfire mungkin kelihatan serupa, tapi kalau kita tengok dengan lebih mendalam, kita akan dapati beberapa perbezaan yang cukup ketara antara dua model ni.

Harga

Toyota Alphard memang lagi mahal berbanding Toyota Vellfire. Harga jualan Toyota Alphard adalah sekitar RM 450,000 manakala Toyota Vellfire dijual dengan harga sekitar RM 370,000. Jadi, kita boleh katakan bahawa Toyota Alphard adalah lebih premium daripada Toyota Vellfire.

Enjin

Toyota Alphard pakai enjin 3.5L V6 yang boleh hasilkan kuasa maksimum 221kW (300PS) pada 6,600 rpm dan tork maksimum 361Nm pada 4,600 rpm. Sebaliknya, Toyota Vellfire pakai enjin 2.5 liter 16V DOHC yang boleh hasilkan kuasa maksimum 130kW (180PS) pada 6,000 rpm dan tork maksimum 235Nm pada 4,100 rpm. Jadi, dari segi kuasa, Alphard lagi power berbanding Vellfire.

Reka Bentuk Luaran

Reka bentuk luaran Alphard dan Vellfire adalah sama, dengan bentuk badan yang berbentuk kotak bersegi. Tapi, cara paling senang untuk bezakan antara Alphard dan Vellfire adalah dengan tengok bahagian depan. Grill Alphard dan Vellfire adalah berbeza, dengan Alphard punya grill yang lagi besar dan menonjol berbanding Vellfire.

Dalaman

Dua-dua model ni ada Captain Seat. Tapi, untuk Alphard yang Super Premium, Toyota pasang Special VIP Seat. Selain tu, Alphard juga ada Back Power Door yang boleh buka dan tutup pintu belakang secara automatik.

Beza Jenis Vellfire

Vellfire sendiri ada beberapa jenis yang berbeza, iaitu jenis X, Z, ZA, dan ZG. Setiap jenis ada ciri-ciri dan spesifikasi yang berbeza.

Vellfire Type X

Vellfire Type X ni jenis standard Vellfire. Dia ada 8 tempat duduk dan dua power sliding door, sunroof dan moonroof. Tapi, dia tak ada sistem audio/video.

Vellfire Type Z

Vellfire Type Z ada dua, iaitu Type Z audioless dan Tipe Z Platinum Full Option.

Vellfire Type ZA

Vellfire Type ZA ni hampir sama je dengan Type Z, cuma dia punya interior lagi mewah dengan paduan panel kayu dan list chrome dari dashboard sampai doortrim pintu belakang. Kerusi penumpang bahagian depan pun boleh dilaraskan hingga ke tengah sebab rel kat kabin MPV ni lagi panjang.

Vellfire Type ZG

Vellfire Type ZG ada dua, iaitu ZG audioless dan ZG Premium Sound. ZG audioless belum ada TV dan kamera dalam kabin, manakala ZG Premium Sound dah ada set hiburan yang lengkap dengan dua TV, tiga kamera, dan 18 speaker. Model ZG ni adalah model yang paling lengkap, dengan twin moon roof, 9 SRS dan side curtain airbag, dual power slide door, auto triple zone air-cone with nanoe ionizer, seven passengers seaters, ottoman, smart entry and engine start button, door mirror with side turn lamp, cruise control, 16 ambient lighting colors with 4 brightness level, vleg 18, electric seat untuk kerusi depan kiri dan kanan, electric seat untuk kerusi baris kedua, dan power back door yang dah dilengkapi dengan krey di kaca.

Kesimpulan

Alphard dan Vellfire ni dua model MPV premium yang memang gempak dan berkuasa. Walaupun dua-dua model ni ada banyak persamaan, tapi ada juga beberapa perbezaan yang ketara antara dua-dua ni. Pilihan antara Alphard dan Vellfire ni sebenarnya bergantung kepada apa yang korang nak dan bajet korang. Kalau korang nak MPV yang lagi berkuasa dan mewah, Alphard mungkin adalah pilihan yang tepat untuk korang. Tapi, kalau korang nak MPV yang lagi mampu milik tapi masih menawarkan keselesaan dan kemewahan, Vellfire mungkin adalah pilihan yang lebih baik.

Sumber: Enjin.myFinzol, Facebook Group Vellfire & Alphard Malaysia

Tags:

bantuan terkini